PROCEDURA de initiere a negocierii unui CCM la nivel de unitate

negociere ccm 2022contract colectiv de munca 2022ccm la nivel de unitate
PROCEDURA de initiere a negocierii unui CCM la nivel de unitate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Societate comerciala cu 22 angajati a avut CCM care a expirat pe timpul starii de alerta. S-a primit notificare de la ITM privind obligativitatea demararii negocierii colective la nivelul societatii. Intelegem ca este obligatorie aceasta negociere colectiva, insa este obligatorie si incheierea unui CCM? Daca in urma convocarii reprezentantului angajatilor, a negocierilor se face un proces verbal si se stabileste neincheierea unui CCM care sunt demersurile necesare in relatia cu ITM pentru a fi conform legilor in vigoare? Mentionez ca salariatii societatii nu mai doresc acest CCM."
 
Raspunsul specialistului: 
 
Conform art. 129 alin. (1) din Legea nr. 62/2011, negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati.
 
Daca angajatorul are cel putin 21 de angajati ii revine obligatia de a initia negocierea contractului colectiv de munca.
In primul rand, angajatorul trebuie sa stabileasca cu cine negociaza contractul colectiv de munca.
Daca salariatii nu au constituit un sindicat la nivel de unitate negocierea are loc cu reprezentantii salariatilor.
 
Daca in unitate exista sindicat, acesta trebuie sa fie reprezentativ pentru a participa la negocierea contractului colectiv de munca. Daca sindicatul existent nu este reprezentativ dar este afiliat la o federatie reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea contractului colectiv de munca are loc cu reprezentantii federatiei din care face parte sindicatul.
 
In situatia in care, in unitate exista sindicat dar acesta nu este reprezentativ si nu este afiliat la o federatie reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea are loc cu reprezentantii salariatilor.
 
Asadar, negocierea contractului colectiv de munca are loc cu reprezentantii salariatilor in oricare din urmatoarele situatii:
- In unitate exista sindicat dar acesta nu este reprezentativ si nu este afiliat la o federatie reprezentantiva in sectorul de activitate din care face parte unitatea,
- In unitate nu exista sindicat.
 
Printr-o cerere reprezentantii salariatilor solicita negocierea unui CCM.
Initiativa negocierii apartine angajatorului. Daca in unitate nu exista sindicat, acesta trebuie sa invite la negociere reprezentantii salariatilor alesi de adunarea generala a salariatilor. Astfel, anterior declansarii negocierii, salariatii trebuie sa isi aleaga reprezentantii in conformitate cu prevederile din Codul muncii.
Cu aceasta ocazie se incheie un proces-verbal pentru alegerea reprezentantilor salariatilor.
 
Atasat procesului-verbal va fi lista de prezenta a salariatilor deoarece pentru vot este necesara prezenta a 50% + 1 dintre salariati.
 
Angajatorul transmite reprezentantilor salariatilor sau sindicatului, dupa caz, o invitatie la negociere in care va mentiona data si ora intalnirii pentru negociere, in practica invitatia poarta denumirea de convocator pentru negociere.
 
La prima sedinta de negociere se stabilesc informatiile publice si cu caracter confidential pe care angajatorul le va pune la dispozitia delegatilor sindicali sau ai reprezentantilor angajatilor, conform legii si data pana la care urmeaza a indeplini aceasta obligatie.
 
Regimul informatiilor confidentiale puse la dispozitie de angajator este cel stabilit prin Legea nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare si consultare a angajatilor.
 
Informatiile pe care angajatorul sau organizatia patronala le va pune la dispozitia delegatilor sindicali ori a reprezentantilor angajatilor, dupa caz, vor cuprinde cel putin date referitoare la:
a) situatia economico-financiara la zi;
b) situatia ocuparii fortei de munca.
Tot la prima sedinta de negociere partile vor consemna in procesul-verbal urmatoarele:
a) componenta nominala a echipelor de negociere pentru fiecare parte, in baza unor imputerniciri scrise;
b) nominalizarea persoanelor mandatate sa semneze contractul colectiv de munca;
c) durata maxima a negocierilor convenita de parti;
d) locul si calendarul reuniunilor;
e) dovada reprezentativitatii partilor participante la negocieri;
f) dovada convocarii tuturor partilor indreptatite sa participe la negociere;
g) alte detalii privind negocierea.
 
Data la care se desfasoara prima sedinta de negociere reprezinta data la care se considera ca negocierile au fost declansate.
La fiecare sedinta de negociere se vor incheia procese - verbale semnate de reprezentantii mandatati ai partilor in care se va consemna continutul negocierilor.
 
Durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile calendaristice decat prin acordul partilor. In situatia in care partile ajung la o intelegere, se semneaza contractul colectiv de munca de partile semnatare. Daca partile nu se inteleg, contractul colectiv de munca nu se semneaza.
 
Nu exista formulare reglementate de acte normative pentru negocierea contractului colectiv de munca.
 
Documentele necesare negocierii unui contract colectiv de munca se intocmesc in functie de situatia concreta de la nivelul angajatorului respectiv, de preferat de o persoana cu studii juridice. Totodata, nu exista obligatia incheierii unui contract colectiv ci numai obligatia negocierii.
 
Daca partile urmaresc numai respectarea obligatiei de initiere a negocierii contractului colectiv de munca nu si incheierea unui contract, la prima intalnire se va incheia un proces-verbal prin care se stabileste ca salariatii nu doresc negocierea CCM.
 
Cu procesul-verbal pentru alegerea reprezentantilor salariatilor, cu lista de prezenta a salariatilor, convocatorul si daca va incadrati in timp si cu procesul-verbal prin care se stabileste ca salariatii nu doresc negocierea CCM faceti dovada la ITM ca ati initiat negocierea CCM. Anul viitor repetati aceeasi procedura cu privire la initierea negocierii unui CCM la nivel de unitate.
 
Un raspuns valabil in noiembrie 2022, oferit de expertii de PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Nu ratati Calendarul Vesel al Managerului HR 2023!


Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!

Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2023!

!Recomandare
Dupa ce primiti acest calendar, puneti-l la loc vizibil, pe biroul dvs., astfel incat sa va cada privirea pe el de cel putin cateva ori pe zi. Este cea mai buna strategie de a va binedispune si a trece mai usor peste fiecare sarcina de rezolvat de la serviciu.
...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
negociere ccm 2022contract colectiv de munca 2022ccm la nivel de unitate

Data aparitiei: 11 Noiembrie 2022
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Urmareste-ne pe Google News
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


PROCEDURA de initiere a negocierii unui CCM la nivel de unitate Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Deducerea suplimentara pentru copiii minoriIntrebare: Cf .Ordin 16/2022 art. 40 alin. 12 si 13, exista un model de declaratie? Iar cf.art. 6. ac. Ordin 16/ 2022, ambii parinti beneficiaza de deducerea personala de baza ptr copiii minori.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
CIM cu norma intreaga. Modificare in CIM cu timp partialIntrebare: In cadrul companiei avem o salariata in functia de consilier juridic cu program de 8 ore.cim pe perioada nedeterminata. Salariata doreste sa plece la o alta companie tot cu program de 8 ore dar vrea sa mentina colaborarea si cu societatea noastra neavand personal calificat pentru aceasta functie. Va rugam sa ne precizati care este modalitatea de a o mentine in continuare. Este corect intocmirea unui contract de munca cu timp partial de 1 ora/zi specificand de exmplu timpul cat sta la societatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“CONTRACTELE PART-TIME - modificari privind Impozitarea. Noutati legislative si Studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"CONTRACTELE PART-TIME - modificari privind Impozitarea. Noutati legislative si Studii de caz"
CONTRACTELE PART-TIME - modificari privind Impozitarea. Noutati legislative si Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"CONTRACTELE PART-TIME - modificari privind Impozitarea. Noutati legislative si Studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]