Studiu de caz: Revenirea la locul de munca anterior expirarii CCC si programul redus cu plata integrala

OUG 96/2003Legea 25/2004concediu crestere copilreducerea timpului de lucruprogram redus de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Multe societati se confrunta cu situatiile in care salariatele aflate in concediu de ingrijire copil pana la varsta de 2 ani se intorc la locul de munca inainte de implinirea acestei varste de catre copil. Cele mai multe dintre societati nu stiu daca, in situatia data, ar trebui sa acorde acestor salariate dreptul la program redus de munca cu plata la norma intreaga.

Potrivit legii, dreptul la program redus de munca cu plata integrala a salariului pentru salariata revenita la locul de munca anterior expirarii concediu crestere copil in varsta de pana la 2 ani este un drept castigat prin negociere si acordat in baza contractului colectiv de munca aplicabil, nefiind un drept reglementat si prevazut de norme legale. Astfel, orice angajata poate beneficia de acest drept daca a fost prevazut in contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul unitatii in cauza.

Salariata care decide sa revina la locul de munca inainte de implinirea varstei de un an a copilului, poate beneficia de dreptul prevazut de art. 17 din OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari de Legea 25/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Angajatorul este obligat, potrivit art. 17 alin. (1) din actul normativ amintit, sa acorde salariatelor care alapteaza, in cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, pana la implinirea varstei de un an a copilului. In aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se gaseste copilul.

Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ in timpul de munca si nu diminueaza veniturile salariale, fiind suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, in conformitate cu alin. (3) al art. 17 din OUG 96/2003, aprobata cu modificari si completari de Legea 25/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, angajata care decide sa revina la locul de munca poate beneficia de program redus de munca cu plata integrala a salariului daca un astfel de drept este prevazut in contractul colectiv de munca aplicabil sau daca aceasta alapteaza, in acest din urma caz numai pana implinirea varstei de un an a copilului.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OUG 96/2003Legea 25/2004concediu crestere copilreducerea timpului de lucruprogram redus de munca

Data aparitiei: 30 Iunie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Revenirea la locul de munca anterior expirarii CCC si programul redus cu plata integrala Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]