Sanctiunile contraventionale complementare prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, aplicabile faptelor ilicite savarsite in materia relatiilor de munca si cu precadere in materia sanatatii si securitatii in munca, sunt urmatoarele:
- suspendarea sau anularea, dupa caz, a avizului, acordului sau autorizatiei de exercitare a unei activitati;
- suspendarea activitatii agentului economic;
Important!
Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, modificata si completata, prevede in cadrul art.5 alin. 4 faptul ca prin legi speciale se pot stabili si alte sanctiuni contraventionale principale sau complementare.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
- Legea nr. 108/1999 republicata, pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, stabileste in cadrul art. 24 o sanctiune complementara cu caracter special: in cazul savarsirii repetate de catre angajatori a unor abateri grave de la prevederile legislatiei muncii sau de la normele de securitate si sanatate in munca, Inspectia Muncii poate cere radierea persoanei juridice din registrul comertului.
- Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste in cadrul art. 26 faptul ca, incalcarea de trei ori intr-un an a dispozitiilor acestui act normativ sanctionate contraventional, duce la retragerea autorizatiei angajatorului de incadrare a ucenicilor la locul de munca si a dreptului de a obtine o noua autorizatie pe o perioada de 4 ani de la data retragerii acesteia.