Expertul explica: Angajatorul este obligat sa mai elibereze adeverinta de venituri pentru perioada de dinainte de 2001?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
06 Octombrie 2015
06 Octombrie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
pensiipensii 2015adeverinta venituri pensieadeverinta pensiecotizare pensiespor de vechime pensii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Analizam in randurile urmatoare o situatie referitoare la perioada 1988 - 2001, cand un salariat a prestat activitate profesionala pentru angajatorul sau, a realizat venituri, prime si sporuri.

Angajatul doreste adeverinta care sa ateste veniturile din aceasta perioada, precizand ca le poate valorifica la rotunjirea valorii pensiei.

Angajatorul doreste sa stie daca mai exista obligatia de a elibera aceste adeverinte, tinand cont de faptul ca din 1.04.2001 la Casa de Pensii s-au depus electronic toate veniturile brute ale angajatilor si perioadele lucrate...

Consilierul Juridic Adina Popescu explica pentru PortalCodulMuncii rezolvarea acestei situatii:

 Potrivit dispozitiilor art. 3 alin.(1) lit. p) din Legea pensiilor nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, stagiu de cotizare reprezinta perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

Tinem cont de faptul ca  perioadele in care o persoana a platit contributii la sistemul de asigurari sociale de pensii reprezinta stagiu de cotizare, in intelesul legii, sumele asupra carora au fost datorate si platite respectivele contributii fiind luate in calcul la determinarea punctajului si la stabilirea cuantumului pensiei.

Este total adevarat faptul ca  incepand cu 1 aprilie 2001, angajatorii au obligatia transmiterii catre casele de pensii a declaratiei lunare individuale, in care sunt reflectate drepturile de natura salariala sau veniturile asupra carora s-a retinut si achitat contributie la sistemul de pensii, insa pentru perioada de dinaintea intrarii in vigoare a dispozitiilor Legii nr.19/2000 , persoanele au dreptul sa solicite angajatorilor in baza art.34 alin.(5) din Codul muncii adeverinta din care sa rezulte inclusiv salariul primit, in intelesul legislatiei muncii prin salariu intelegandu-se salariul de baza, indemnizatii, sporuri si alte adaosuri. Legea nu prevede un anumit format al acestei adeverinte, asa incat acest lucru ramane la latitudinea angajatorului, insa relevant din punct de vedere al stabilirii drepturilor la pensie ar fi evidentierea acestor componente salariale distinct pe fiecare luna in parte.

In mod evident si fara exceptie, pentru a fi valorificate la stabilirea drepturilor de pensie, asupra acestor venituri trebuie sa fi fost datorate si platite contributii de asigurari sociale.

Atentie mare!  La solicitarea unui salariat, angajatorul este obligat sa elibereze aceasta adeverinta si sa inscrie toate elementele cerute de lege, urmand ca modalitatea concreta de valorificare a acestora sa fie stabilita de casa de pensii in baza documentelor ce constituie dosarul de pensionare.

Analiza realizata de expertii PortalCodulMuncii.ro.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la intocmirea DOSARELOR DE PERSONAL ale salariatilor!


Neprezentarea dosarului sau lipsa documentelor sunt vizate de ITM!

1. Ce este, asadar, acest dosar?
2. Ce documente trebuie sa cuprinda?
3. De ce sunt inspectorii ITM atat de interesati de el?
4. Cum va protejati de amenzile foarte dure?

Raspunsurile in ghidul practic: Dosarul personal al salariatului »

Explicatii, lamuriri si raspunsuri profesioniste oferite pe loc! Rezerva aici >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]