Ministrul Muncii: Pensiile trebuie acordate pe criteriul contributivitatii

pensii specialepensii principiul contributivitatiiministrul muncii pensiimajorare pensii 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a declarat recent ca se doreste identificarea tuturor rezolvarilor necesare pentru revenirea la normalitate in ce priveste cuantumul pensiilor si criteriilor in functie de care trebuie acordate si stabilite, amintind de criteriul contributivitatii.
 
"Noi ramanem la principiul pe care l-am aparat intotdeauna si apreciem ca nu exista mai multe categorii de romani, unii care au muncit toata viata si la final au o pensie pe criteriul contributivitatii, dar cu siguranta o pensie care le acopera strictul necesar in ceea ce au nevoie, si altii pentru ca s-au descurcat sa-si promoveze legi speciale beneficiaza de un regim aparte. Intentia noastra este sa gasim toate solutiile prin care sa se revina intr-un parametru de normalitate in ceea ce priveste cuantumul pensiilor si criteriile pe baza carora ele trebuie stabilite. Din pacate, nu gestionez eu activitatea din Parlament si optica pe care o au parlamentarii in promovarea unor asemenea acte normative si mi-e greu sa raspund pentru o chestiune care priveste un obiectiv politic al unui partid sau altul", a afirmat, miercuri seara, ministrul, la B1 TV, citat de Agerpres.
 
De asemenea, Violeta Alexandru a precizat, potrivit aceleiasi surse, ca pensiile trebuie acordate pe principiul contributivitatii.
 
"Eu va spun ce cred eu ca trebuie sa se intample intr-o lume normala: pensiile trebuie sa fie acordate pe criteriul contributivitatii. Atat cat ai muncit, atat cat ai reusit sa muncesti si sa duci contributii pentru pensia ta de-a lungul vietii active trebuie sa se regaseasca intr-o pensie decenta, iar societatea are datoria sa faca mai mult pentru acesti oameni. Cei care s-au descurcat si au pensii speciale reprezinta o categorie sustinuta in plan politic prin adoptarea de legi speciale pentru beneficiile care sunt, practic, un plus fata de ceea ce ei primesc pe criteriul contributivitatii si care sunt acoperite din bugetul de stat, adica din banii nostri, ai tuturor, inclusiv ai dumneavoastra", a explicat ministrul. 
 
In ce priveste o eventuala majorare a pensiilor cu 40% in aceasta toamna, Violeta Alexandru a precizat ca ministrul de Finante trebuie sa prezinte mai intai situatia incasarilor la buget si, "daca se impune o comunicare publica in noile repere, bineinteles ca Guvernul o va face".
"In ceea ce ma priveste, sunt in echipa guvernamentala cea care sustine - si nu am o opozitie de partea cealalta, ci toti colegii mei sunt constienti - sustine necesitatea cresterii pensiilor. Premierul este direct interesat de acest subiect si a facut si declaratii publice pe tema.

Ramane ca ministrul Finantelor, asa cum s-a angajat, sa prezinte aceasta situatie a incasarilor la buget, respectiv a situatiei pe care o avem la finalul acestei pandemii si, daca se impune o comunicare publica in noile repere, bineinteles ca Guvernul o va face. Eu, personal, nu doresc sa alimentez o stare de tensiune in populatie, aruncand opinii, pareri, ganduri despre cum ar trebui sa fie. Sunt si eu ingrijorata de evolutia lucrurilor in economie si pun umarul prin masuri concrete pe care le luam la Ministerul Muncii pentru a sprijini revenirea in activitate a agentilor economici, a celor care muncesc in aceasta tara si care genereaza venituri la bugetul de stat. Scopul nostru, si eu mi-am asumat sa muncesc pentru atingerea acestui obiectiv, este sa ajutam sectoarele din economie sa revina in activitate. Cei care vor ramane inchisi vor fi doar cei din anumite categorii si scopul nostru este ca aceasta lista sa fie cat mai scurta, cu asigurarea masurilor de protectie care sa-i sprijinim pe toti cei care doresc sa revina in activitate si sa stiti ca nu sunt putini...", a adaugat ea
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensii specialepensii principiul contributivitatiiministrul muncii pensiimajorare pensii 2020

Data aparitiei: 07 Mai 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ministrul Muncii: Pensiile trebuie acordate pe criteriul contributivitatii Nota: 4 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]