In calitate de angajator, aveti urmatoarele obligatii privind riscurile legate de prezenta agentilor chimici:
* Trebuie sa va asigurati ca riscul pentru securitatea si sanatatea lucratorilor in procesul de munca, indus de un agent chimic periculos, este eliminat sau redus la minimum. Este obligatorie respectarea valorilor-limita de expunere profesionala la agenti chimici in mediul de munca si a valorilorlimita biologice tolerabile de lucratori,
cu mentinerea concentratiilor agentilor chimici la cel mai scazut nivel posibil.
* In cazul in care se constata prezenta agentilor economici periculosi la locul de munca, trebuie sa asigurati evaluarea oricarui risc referitor la securitatea si sanatatea lucratorilor, care decurge din prezenta acestor agenti chimici, luand in considerare:
– proprietatile lor periculoase;
– informatiile puse la dispozitie de furnizor referitoare la securitatea si sanatatea lucratorilor;
– nivelul, tipul si durata expunerii;
– conditiile in care se desfasoara lucrul in prezenta unor astfel de agenti, inclusiv cantitatile acestora;
![Ghidul HR-istului](https://www.rs.ro/dbimg/product/3225-ghidul-hr-istul.png)
Ghidul HR-istului
![Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca](https://www.rs.ro/dbimg/product/3037-ghid-practic-de.jpg)
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
![Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM](https://www.rs.ro/dbimg/product/3016-instruire-si-te.png)
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
– valorile-limita de expunere profesionala sau valorile-limita biologice nationale;
– efectul masurilor preventive luate sau care urmeaza sa fie luate;
– concluziile care rezulta in urma supravegherii starii de sanatate deja efectuate, atunci cand sunt disponibile.
* Trebuie sa obtineti informatii suplimentare necesare pentru evaluarea riscului de la furnizorul agentilor chimici periculosi sau din alte surse disponibile.
* Evaluarea riscului trebuie insotita de documente prezentate intr-o forma adecvata, in conformitate cu legislatia si practica nationala, si poate include o justificare a dvs., in calitate de angajator, referitoare la faptul ca natura si amploarea riscurilor datorate agentilor chimici nu necesita o alta evaluare detaliata a riscului.
* Trebuie sa asigurati actualizarea evaluarii riscului, in special, daca s-au produs schimbari semnificative din cauza carora evaluarea ar fi depasita sau atunci cand rezultatele supravegherii starii de sanatate fac necesar acest lucru.
* In evaluarea riscului trebuie incluse si anumite activitati in cadrul intreprinderii sau al unitatii, cum ar fi intretinerea, in timpul carora este previzibila aparitia unui risc de expunere semnificativ sau care, din alte cauze, pot avea efecte vatamatoare pentru securitate si sanatate, chiar dupa ce au fost luate toate masurile tehnice.
* In cazul activitatilor care implica expunerea la mai multi agenti chimici periculosi, trebuie sa asigurati evaluarea riscului pe baza riscului prezentat de toti acesti agenti chimici in combinatie.
* Trebuie sa luati masuri de eliminare sau de reducere la minimum a riscurilor pentru securitatea si sanatatea lucratorilor in procesele de munca in care sunt implicati agenti chimici periculosi, in special prin:
– proiectarea si organizarea sistemelor de lucru la locul de munca;
– dotarea cu echipament corespunzator pentru lucrul cu agentii chimici, elaborarea si implementarea procedurilor de intretinere, care sa asigure securitatea si sanatatea lucratorilor in procesul de munca;
– reducerea la minimum a numarului de lucratori expusi sau care pot fi expusi;
– reducerea la minimum a duratei si intensitatii de expunere;
– masuri corespunzatoare de igiena;
– reducerea cantitatii de agenti chimici prezenti la locul de munca la nivelul minim necesar pentru tipul de activitate respectiva;
– proceduri adecvate de lucru ca re includ in special reglementari tehnice privind manipularea, depozitarea si transportul in conditii de siguranta la locul de munca ale agentilor chimici periculosi si ale deseurilor care contin asemenea agenti chimici.
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei nerespectarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca privind prevenirea prezentei peste limitele maxime admise a agentilor chimici, conform art. 39 alin. (9) lit. b) din Legea nr. 319/2006.