Coeficientii de ierarhizare au fost reglementati prin Contractul colectiv de munca unic la nivel national. In prezent la nivel national nu mai exista contract colectiv de munca.
Potrivit dispozitiilor art. 128 din Legea dialogului social, nr. 62/2011, contractele colective de munca se pot negocia la nivel de unitati, grupuri de unitati si sectoare de activitate.
Potrivit dispozitiilor art. 159 alin. (3) si art. 160 din Codul muncii, „salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare a Guvernului", si „angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara".
Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 670 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 170 de ore in medie pe luna in anul 2011 reprezentand 3,94 lei/ora conform HG 1193/2010 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Insa, angajatorului ii revine si obligatia de a acorda salariatului toate drepturile ce decurg din contractul colectiv de munca aplicabil.
40 Modele de Regulament Intern
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Contractul colectiv de munca aplicabil poate fi contractul colectiv la nivel de grup de unitati sau la nivel de ramura.
In consecinta, salariul minim este cel stabilit prin contractul colectiv de munca (CCM) aplicabil si NU POATE FI MAI MIC DE 670 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 170 de ore in medie pe luna.