Violenta fizica reprezinta unul dintre cele mai mari pericole la locul de munca. Aceasta se refera la insulte, amenintari sau agresiune fizica. În 2005 4% dintre lucratori au reclamat ca au fost victime ale violentei fizice efective din partea publicului in ultimele douasprezece luni.
Violenta poate proveni din interiorul sau exteriorul unei organizatii. Actele specifice de violenta nu pot fi previzibile, insa situatiile probabile in care se produce violenta pot fi previzibile. Factorii de risc cuprind lucrul cu publicul, administrarea banilor si lucrul fara colegi.
Consecintele incidentelor violente, care cuprind ranirea, tulburari post-traumatice pe baza de stres, absenta din motive medicale si proasta realizare a sarcinilor, pot fi foarte grave, atat pentru indivizi cat si pentru organizatii.
Organizatiile nu pot astepta producerea unui atac fizic pentru a lua masuri. Interventiile eficiente trebuie sa se adapteze imprejurarilor specifice ale unei organizatii si sa se bazeze pe evaluari detaliate ale riscurilor.
Metodele bazate pe prevenirea violentei de la inceput sunt mai sigure decat masurile izolate, luate la nivel individual odata cu producerea incidentului. Masurile eficiente pot include dotarea corespunzatoare cu sisteme de iluminat si echipamente de supraveghere, realizarea de schimbari in organizarea muncii si proiectarea postului, pentru a evita ca angajatii sa lucreze singuri, instruirea in gestionarea situatiilor dificile cu clientii si recunoasterea indicatoarelor de avertizare.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
250 Modele Fise de Post
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
De asemenea, este importanta existenta unor proceduri care sa fie urmate in cazul oricarui incident violent, inclusiv acordarea de sprijin psihologic victimei.