Supravegherea sanatatii lucratorilor este asigurata de catre medicii specialisti de medicina muncii.
Ce obligatii are angajatorul in ceea ce priveste supravegherea sanatatii lucratorilor
Sa angajeze numai persoane care, in urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si sa asigure controlul medical periodic si, dupa caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajarii.
Sa asigure realizarea evaluarii riscurilor asupra sanatatii lucratorilor.
Sa actualizeze evaluarea riscurilor de fiecare data cand se produc schimbari care o pot modifica semnificativ.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati in niciun fel in costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
Sa solicite efectuarea examenului medical la angajare, prin completarea fisei de solicitare a examenului medical si a fisei de identificare a factorilor de risc profesional.
Sa tina seama de rezultatele supravegherii sanatatii lucratorilor atunci cand sunt luate masuri preventive tehnico-organizatorice la locul de munca.
Sa asigure informarea lucratorilor in legatura cu rezultatele supravegherii sanatatii lor.
SANCTIUNE
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 de lei la 8.000 de lei incalcarea obligatiilor legale referitoare la supravegherea sanatatii lucratorilor, potrivit art. 39 alin. (4) din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca.