Proiect pentru modificarea legii privind protectia si promovarea drepturilor copilului

Codul civilprotectia copiluluiministerul munciiLegea nr. 287/2009
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X




Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a publicat, spre dezbatere, un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
 
Astfel, prin articolul I se stabileste ca Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,  nr. 557 din 23 iunie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. La articolul 2, dupa alineatul (4) se introduc doua noi alineate, alineatele (5) si (6), cu urmatorul cuprins:

 "(5) in determinarea interesului superior al copilului, se au in vedere, cel putin urmatoarele:

a) nevoile de dezvoltare - fizice, psihologice, de educatie si sanatate, de securitate si stabilitate si apartenenta la o familie;
b) opinia copilului, in functie de varsta si gradul de maturitate;
c) istoricul copilului, in mod special situatiile de abuz, neglijare, exploatare sau orice alta forma de violenta asupra copilului, precum si potentialele situatii de risc care pot interveni in viitor;
d) capacitatea parintilor sau persoanelor care urmeaza sa se ocupe de cresterea si ingrijirea copilului de a raspunde nevoilor concrete ale acestuia;
e) mentinerea relatiilor personale cu toate persoanele fata de care copilul a dezvoltat relatii de atasament.

Puteti consulta integral textul de lege AICI.

Motivul care a stat la baza elaborarii prezentului proiect de lege a avut in vedere introducerea unor prevederi legislative noi care sa completeze actualul cadru legislativ in vigoare, in anumite sectoare insuficient reglementate, a caror clarificare este de natura a asigura o mai buna protectie a drepturilor copilului sau a delimitarii atributiilor si competentelor ce revin autoritatilor in cadrul acestui proces.

Intrarea in vigoare a Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil a impus corelarea prevederilor Legii nr. 272/2004 cu dispozitiile acestuia, avand in vedere schimbarile in ceea ce priveste modalitatea de aplicare a mijloacelor de ocrotire a persoanei fizice, respectiv tutela.

Prin ratificarea de catre Romania a Conventiei asupra relatiilor personale care privesc copiii, adoptata la Strasbourg la 15 mai 2003, aprobata prin Legea nr.87/2007, s-a creat cadrul necesar pentru introducerea in cuprinsul legii speciale privind protectia si promovarea drepturilor copilului a unor dispozitii privind asigurarea respectarii dreptului copilului la mentinerea relatiilor personale cu parintii sai si cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie.

In vederea asigurarii mentinerii relatiilor personale ale copilului cu parintii sai sau cu alte persoane alaturi de care s-a bucurat de viata de familie, noul proiect de lege introduce o serie de masuri asiguratorii si garantii menite sa asigure punerea in executare a hotararilor judecatoresti si respectiv inapoierea copilului la locuinta sa, precum si pentru prevenirea deplasarii ilicite a acestuia si inapoierea sa.

Natura si caracterul acestora sunt determinate de prevederile art. 10 din Legea nr. 87/2007, in acord cu prevederile Conventiei asupra relatiilor personale

Sunt astfel introduse concepte noi: decizii importante cu privire la minor, cum ar fi cele referitoare la educatie, tratament medical, resedinta copilului sau administrarea bunurilor, care se iau cu acordul ambilor parinti si decizii zilnice care se iau de catre parintele cu care copilul se afla in acel moment.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul civilprotectia copiluluiministerul munciiLegea nr. 287/2009

Data aparitiei: 24 Ianuarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Proiect pentru modificarea legii privind protectia si promovarea drepturilor copilului Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]