Vom stabili mai jos daca va fi obligatorie echivalarea diplomelor de studiu in cazul unei societati cu salariati cetateni UE. In concret, vom vedea daca societatea va fi obligata sa solicite acestora diplomele de studii echivalate de Ministerul Educatiei sau doar diplomele traduse si legalizate.
Mentionam ca temeiul legal in constituie Legea 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania.
Conform art. 1 alin. (1) din acest act normativ, prevederile prezentei legi se aplica oricarui cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene, denumita in continuare UE, al Spatiului Economic European, denumit in continuare SEE, sau al Confederatiei Elvetiene care doreste sa exercite in Romania, in mod independent sau ca salariat, o profesie reglementata de legea romana.
In capitolul II este reglementata recunoasterea diplomelor de invatamant superior acordate pentru o perioada de formare cu o durata de cel putin 3 ani.
In capitolul III este reglementata recunoasterea altor forme profesionale, reglementare care se aplica oricarui cetatean al unui stat membru al U.E., al S.E.E. sau al Confederatiei Elvetiene care doreste sa exercite in Romania, in mod independent sau ca salariat, o profesie reglementata pentru care se solicita detinerea unei diplome, a unui certificat sau atestat de competenta.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Portal Codul Muncii
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor stabileste urmatoarele aspecte in ce priveste eliberarea atestatelor de recunoastere in vederea accesului pe piata fortei de munca pentru cetatenii statelor membre UE si SEE si Confederatia Elvetiana si membrii de familie ai acestora, posesori ai unui permis de sedere (termen lung CE / long term CE)
Acte necesare
Cerere adresata Ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului prin care se solicita echivalarea actului de studii:
- formularul tipizat poate fi descarcat de la adresa http://cnred.edu.ro/doc/formular-cerere-recunoastere-UE.doc
- se vor mentiona adresa postala exacta a solicitantului, numarul de telefon si o adresa e-mail,
- numar pentru cerere de la Registratura Ministerului din Str. Spiru Haret nr. 10;
Actele de studii:
- copie a diplomei:
- copie legalizata daca originalul este in limba romana,
- traducerea legalizata in limba romana in original a diplomei,
- copie a foii matricole/suplimentul la diploma sau
- traducerea legalizata in limba romana in original a foii matricole/suplimentul la diploma (daca originalul nu este intr-o limba de circulatie internationala),
- alte documente relevante pentru recunoasterea diplomelor din domeniile profesiilor reglementate in Romania,
- mentionam ca toate actele de studii trebuie sa fie vizate cu Apostila de la Haga de autoritatile competente din tarile emitente pentru statele care sunt parti ale Conventiei privind Apostila de la Haga,
- iar pentru celelalte state diplomele vor fi supralegalizate sau vor fi insotite de Adeverinta de autenticitate emisa de catre autoritatile competente din tara de provenienta;
Documente personale de identificare, in copie simpla:
- pasaportul cetateanului strain (copie dupa pagina sau paginile care cuprind datele de identificare);
Daca este cazul, imputernicire pentru persoana care va depune dosarul si va ridica atestatul de recunoastere si
- copie a actului de identitate a persoanei imputernicite;
Dovada platii sumei aferente, in original sau copie certificata:
- pe chitanta / ordin de plata / mandat postal se va mentiona la platitor numele titularului diplomei, asa cum este trecut in actul de studii;
- taxa pentru evaluarea dosarului este de 50 RON.
Sursa 1: PortalCodulMuncii.ro
Sursa 2: CNRED.edu.ro