Forma contractului de munca temporara - cine cu cine, cum si ce se intampla daca nu...?

personalcontractmunca temporara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In cadrul "inchirierii" de personal exista raporturi juridice de munca intre salariatul temporar si agentul de munca temporara, respectiv raporturi contractuale comerciale intre utilizator (cel care il "foloseste" pe salariatul "inchiriat") si agentul de munca temporara.

Contractul de munca al salariatului "inchiriat" urmeaza aceleasi proceduri ca si un contract de munca "obisnuit", insa daca apar probleme solutiile nu sunt tocmai la indemana.

Amselectat mai jos o "batalie" de solutii exact contrare fata de situatia in care agentul de munca temporara uita sa se incheie contractul de munca cu salariatul inchiriat ("uita" cu sau fara ghilimele…).

Contractul de munca temporara se incheie in scris (art. 93 alin. 1 din Codul muncii).
Dar daca acest contract nu a fost incheiat in forma scrisa?

Intr-o opinie, daca acest contract nu a fost incheiat in forma scrisa, devin incidente dispozitiile art. 16 alin. 2 din Codul muncii, conform caruia, in situatia in care contractul individual de munca nu a fost incheiat in forma scrisa, se prezuma ca a fost incheiat pe o durata nedeterminata .

Intr-o alta opinie  s-a sustinut ca aceasta reprezinta o conditie ad validitatem, adica far de care contractul de munca nu este valabil. S-a aratat ca, deoarece contractul de munca temporara „este un act auxiliar care se poate incheia doar pe baza existentei unui contract de punere la dispozitie", contract comercial care se incheie obligatoriu in forma scrisa ca o conditie ad validitatem, se aplica principiul accesorium sequitur principalem (accesoriul urmeaza soarta principalului), astfel ca si in cazul contractului de munca ar rezulta conditia ad validitatem a formei scrise.

Intr-o alta opinie  se arata ca forma scrisa a contractului de munca temporara este o cerinta ad probationem (adica pentru proba, pentru dovada… spre exemplu daca vine ITM-ul ce-greu-de-convins-cu-vorbe), deoarece dispozitiile din Codul muncii nu sanctioneaza cu nulitatea contractului nerespectarea formei scrise, iar, pe de alta parte, „cerinta formei scrise ad validitatem nu poate fi dedusa, ci trebuie sa fie reglementata legal in mod expres". S-a aratat in doctrina ca la solutia contractului pe durata nedeterminata - urmare a incheierii contractului pe durata determinata cu incalcarea legii - nu se poate ajunge prin aplicarea prin analogie a art. 16 alin. 2 si a art. 102 alin. 2 din Cod, deoarece ele se refera la cu totul alte situatii decat cele avute in vedere de art. 81 din acelasi Cod .

In fine, in a patra opinie – care este a mea – contractul chiar trebuie incheiat in scris. Adica intrebarea "ce se intampla daca nu...?" nici nu trebuie sa existe. Cine e atent – bine, cine nu - poate sa „intre” la infractiuni gen neincheierea contractelor, evaziune fiscala si alte "fineturi".

Horatiu Sasu,
Jurist si economist
Consultant in afaceri

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
personalcontractmunca temporara

Data aparitiei: 02 Martie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Forma contractului de munca temporara - cine cu cine, cum si ce se intampla daca nu...? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]