Camera Deputatilor a adoptat cu 305 voturi modificari in Ordonanta de urgenta 182/2020 privind acordarea unor
zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant, astfel ca aceste prevederi sa se aplice si in ce priveste familiile monoparentale.
O masura importanta vizeaza acordarea zilelor libere platite pentru parinti numai daca acestia nu desfasoara activitate in regim de telemunca sau de munca la domiciliu. Totodata, se prevede completarea art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.132/2020, astfel incat accesul la suma acordata in scopul achizitionarii de pachete de bunuri si servicii tehnologice pentru salariatii care au lucrat minimum 15 zile in regim de telemunca in perioada starii de urgenta sa fie permis numai angajatorilor care si-au indeplinit obligatiile legale de modificare a raportului de munca al salariatului si au transmis datele inregistrate in Registrul electronic de evidenta a salariatilor, in termenul legal de inregistrare a modificarii, raportat la perioada starii de urgent, informeaza Agerpres.
Noile reglementari prevad faptul ca acordarea acestor zile libere se aplica parintilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au copii cu varsta de pana la 12 ani sau au copii cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant sau de educatie timpurie anteprescolara;
b) celalalt parinte nu beneficiaza, la randul sau, de zile libere sau, dupa caz, parintele care solicita acordarea de zile libere, se afla intr-una dintre situatiile prevazute la art.3 din Legea nr.277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei.
ATENTIE!
O modificare importanta consta in optiunea de a alege intre acordarea de zile sau de majorarea salariala suplimentara, atat pentru familia monoparentala, cat si pentru situatiile in care ambii parinti isi desfasoara activitatea intr-unul din domeniile sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala, penitenciare si unitatile sanitare publice, in acest caz beneficiind doar unul dintre parinti, in functie de optiunea exprimata.
"Angajatii sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala, angajatii din penitenciare si personalul din unitatile sanitare publice beneficiaza de zilele libere, la cerere, numai cu aprobarea angajatorului. Fac exceptie familiile monoparentale, care pot opta fie pentru acordarea de zile libere conform, fie pentru acordarea majorarii drepturilor salariale cuvenite, fara ca aceste drepturi sa poata fi cumulate pentru aceeasi perioada", se arata in proiectul citat de aceeasi sursa.
Daca unul dintre parinti isi desfasoara activitatea in unul dintre aceste domenii, acesta are dreptul la o majorare acordata suplimentar drepturilor salariale cuvenite, in cuantum de 75% din salariul de baza/salariul de functie/solda de functie corespunzatoare unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, corespunzator numarului de zile lucratoare din aceasta perioada, numai in cazul in care angajatorul nu a aprobat cererea de acordare de zile libere.
In cazul in care ambii parinti isi desfasoara activitatea in unul dintre aceste domenii, doar unul dintre acestia are dreptul la acordarea de zile libere, cu aprobarea angajatorului, sau, in cazul in care angajatorul nu a aprobat cererea de acordare de zile libere, la majorarea acordata suplimentar drepturilor salariale cuvenite. Conform noilor prevederi, aceasta majorare se acorda pe baza cererii parintelui, insotita de declaratia celuilalt parinte ca nu beneficiaza de acest drept.
Cererea si declaratia se depun la angajator in luna curenta pentru luna anterioara.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<