Zile libere pentru insotirea copilului minor citat penal - angajatorul este OBLIGAT sa le ofere?

copil citat la tribunalzile libere insotire minor tribunal
Zile libere pentru insotirea copilului minor citat penal - angajatorul este OBLIGAT sa le ofere?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare: 1. Pentru parintii care se prezinta cu copilul la politie/judecatorie (copilul fiind cel citat in calitate de martor) se acorda o zi libera platita pentru parinte? 2. Pentru persoanele care aduc adeverinta de la la Judecatorie, fiind prezent/a in calitate de intimat/a, se acorda o zi libera platita?
 
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: farbricare expresoare de cafea
 
Raspunsul specialistului:

1. Potrivit art. 505 din Codul de procedura penala, (1) Cand suspectul ori inculpatul este un minor care nu a implinit 16 ani, la orice ascultare sau confruntare a minorului, organul de urmarire penala citeaza parintii acestuia ori, dupa caz, pe tutore, curator sau persoana in ingrijirea ori supravegherea careia se afla temporar minorul, precum si directia generala de asistenta sociala si protectie a copilului din localitatea unde se desfasoara audierea.
 
(2) Cand suspectul sau inculpatul este un minor care a implinit 16 ani, citarea persoanelor prevazute la alin. (1) se dispune numai daca organul de urmarire penala considera necesar.
 
(3) Neprezentarea persoanelor legal citate la ascultarea sau confruntarea minorului nu impiedica efectuarea acestor acte”.
 
Totodata, la art. 273 alin. (1) din legea precitata se prevede ca martorul, expertul si interpretul chemati de organul de urmarire penala ori de instanta au dreptul la restituirea cheltuielilor de transport, intretinere, locuinta si a altor cheltuieli necesare, prilejuite de chemarea lor.
Conform alin.(2) al aceluiasi articol, martorul, expertul si interpretul care sunt salariati au dreptul la venitul de la locul de munca, pe durata lipsei de la serviciu pricinuite de chemarea la organul de urmarire penala sau la instanta.
 
Sumele acordate potrivit alin. (1), (3) si (4) se platesc pe baza dispozitiilor luate de organul care a dispus chemarea si in fata caruia s-a prezentat martorul, expertul sau interpretul, din fondul cheltuielilor judiciare special alocat.
 
Asadar, in cazul mentionat la alin.(2), cand martorul este salariat, persoana va primi salariu pe perioada absentei de la locul de munca datorata convocarii de catre organul de urmarie penala sau de instanta de judecata in calitate de martor, expert sau interpret, iar acesta va fi platit de angajatorul la care lucreaza salariatul.
 
In situatia in care este vorba despre un process civil, devin incidente dispozitiile art. 326 din Codul de procedura civila care stabilesc ca “Martorul are dreptul la rambursarea cheltuielilor de transport, cazare si masa daca este din alta localitate, precum si dreptul la despagubiri pentru acoperirea veniturilor pe care le-ar fi obtinut daca si-ar fi exercitat profesia pe durata lipsei de la locul de munca, prilejuita de chemarea sa in vederea ascultarii ca martor, stabilite in raport cu starea sau profesia pe care o exercita, precum si cu timpul efectiv pierdut.
 
(2) Drepturile banesti se asigura de partea care a propus martorul si se stabilesc, la cerere, de catre instanta, prin incheiere executorie.”
 
Prin urmare, in cazul in care salariatul este chemat ca martor intr-un proces penal, angajatorul este obligat prin lege sa acorde timp liber platit salariatului pe durata lipsei de la serviciu pricinuite de chemarea la organul de urmarire penala sau la instanta. In situatia in care salariatul este chemat ca martor intr-un proces civil, angajatorul nu are obligatia legala de a plati salariatului timpul liber pe durata lipsei de la serviciu pricinuite de chemarea la instanta, daca prin regulamentul intern sau proceduri interne aplicabile la nivelul angajatorului respectiv nu este prevazut altfel.
 
Avand in vedere ca legiuitorul nu a extins acest drept si cu privire la prezentarea parintelui in fata organelor de urmarire penala in calitate de persoana legal citata, apreciem ca acest drept nu a fost acordat, prin urmare parintele nu este indreptatit la o zi libera platita.
Prin raportare la dispozitiile art. 152 alin. (1) din Codul muncii – (1) In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.
 
(2) Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
 
Numai daca angajatorul doreste sa-i acorde o zi libera platita salariatului, poate proceda in acest sens, dar nu este obligat prin lege.
 
Nimic nu se opune insa ca angajatorul de buna voie sa il invoiasca pe salariat si sa il plateasca in ziua respectiva sau sa ii acorde salariatului o zi de concediu de odihna.
 
2. Dispozitiile sus-citate mentioneaza expres categoriile de persoane pentru care cheltuielile ocazionate de citare si prezentarea in fata organelor de urmarire penala sunt suportate fie de angajator, in cazul salariatilor, fie din fondul cheltuielilor judiciare special alocat, in cazul in care vorbim despre un process penal sau de catre partea care a propus martorul, in situatia unui process civil.
 
Prin urmare, daca cel chemat are calitate de parte in proces, situatia devine mai complicata in conditiile in care textul normativ nu face vreo precizare si in acest sens.
 
Intr-un asemenea caz, opinam ca persoana in cauza are posibilitatea stabilita prin legislatia muncii, in conditiile mai sus mentionate.
 
In concluzie, desi legea nu prevede un drept, nimic nu se opune ca angajatorul de buna voie sa il invoiasca pe salariat si sa il plateasca in ziua respectiva sau sa ii acorde salariatului o zi de concediu de odihna.
 
Un raspuns valabil in noiembrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

Aplicati corect modificarile recente aduse de Legea nr. 72/2022?


Atentie, Legea nr. 72/2022 a adus schimbari majore privind diurna!

Principalele modificari introduse de Legea nr. 22/2022 vizeaza:

1) modalitatea de calcul al diurnei neimpozabile
2) diurna acordata administratorilor
3) indemnizatia de mobilitate

Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea “Totul despre Diurna. Legislatie actualizata la zi. Cazuri practice explicate”!
...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
copil citat la tribunalzile libere insotire minor tribunal

Data aparitiei: 16 Noiembrie 2022
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Urmareste-ne pe Google News
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Zile libere pentru insotirea copilului minor citat penal - angajatorul este OBLIGAT sa le ofere? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Deducerea suplimentara pentru copiii minoriIntrebare: Cf .Ordin 16/2022 art. 40 alin. 12 si 13, exista un model de declaratie? Iar cf.art. 6. ac. Ordin 16/ 2022, ambii parinti beneficiaza de deducerea personala de baza ptr copiii minori.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
CIM cu norma intreaga. Modificare in CIM cu timp partialIntrebare: In cadrul companiei avem o salariata in functia de consilier juridic cu program de 8 ore.cim pe perioada nedeterminata. Salariata doreste sa plece la o alta companie tot cu program de 8 ore dar vrea sa mentina colaborarea si cu societatea noastra neavand personal calificat pentru aceasta functie. Va rugam sa ne precizati care este modalitatea de a o mentine in continuare. Este corect intocmirea unui contract de munca cu timp partial de 1 ora/zi specificand de exmplu timpul cat sta la societatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“CONTRACTELE PART-TIME - modificari privind Impozitarea. Noutati legislative si Studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"CONTRACTELE PART-TIME - modificari privind Impozitarea. Noutati legislative si Studii de caz"
CONTRACTELE PART-TIME - modificari privind Impozitarea. Noutati legislative si Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"CONTRACTELE PART-TIME - modificari privind Impozitarea. Noutati legislative si Studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]