De exemplu, parintele care trebuie sa plateasca aceasta plata de intretinere se poate confrunta cu situatii dificile, cum ar fi pierderea locului de munca, concediul medical, etc.
Ce se intampla cu pensia de intretinere a copilului in aceste situatii drastice? Ce trebuie sa stie parintele obligat la aceasta plata?
Chiar si in acest context, legea ii cere parintelui sa asigure plata intretinerii in continuare, indiferent de cat de scazute sunt veniturile sale in respectiva perioada.
Potrivit Codului civil, pensia de intretinere pentru copilul minor se stabileste diferit in functie de numarul de copii in intretinere. Se percepe pana la o patrime din venitul lunar net pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.
![Concedierea perfect legala](https://www.rs.ro/dbimg/product/1236-concedierea-per.png)
Concedierea perfect legala
![Orele suplimentare si munca in zi de repaus](https://www.rs.ro/dbimg/product/2945-orele-supliment.jpg)
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
![Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale](https://www.rs.ro/dbimg/product/1563-consilier-ghid-.png)
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Detaliile referitoare la plata intretinerii pot fi stabilite de parinti, de comun acord, dar chiar si asa, in cele mai multe cazuri cei doi se adreseaza unei instante de judecata pentru a hotari in acest sens.
IMPORTANT: Este greu de crezut ca veniturile parintelui obligat sa plateasca pensie de intretinere vor ramane la fel, pe o periada foarte mare de timp. Asa ca, de cele mai multe ori, acest venit poate varia.
Dace este vorba despre un caz fericit, in care veniturile parintelui in cauza cresc, se poate discuta si de o majorare a pensiei de intretinere. Cand vorbim de o diminuare drastica a castigului salarial sau chiar atunci cand parintele in cauza nu lucreaza, acesta tot are obligatia de a plati respectiva pensie alimentara. Desigur, conditiile se schimba, in acest context.
De exemplu, daca parintele somer beneficiaza de indemnizatia de somaj, acesta reprezentand tot un venit, noua pensie alimentarea va fi raportata la acest castig.
La fel se petrece si in cazul in care parintele obligat la plata pensiei de intretinere se afla in incapacitate temporara de a munci. Sa nu uitam ca si in aceasta situatie parintele va primi o indemnizatie, care este considerata venitul sau, la momentul respectiv.
Desigur ca in situatiile prezentate mai sus, parintele in cauza trebuie sa se adreseze instantei pentru a obtine recalcularea pensiei, astfel lucrurile nu se pot schimba. Doar atunci se va efectua recalcularea pensiei.
Daca parintele are si alte venituri constante, acestea vor fi luate in calculul pensiei de intretinere
"Pensia de intretinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau intr-o cota procentuala din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere", prevede Codul Civil, dar aici se ridica intrebarea: ce este venitul lunar net?
Astfel, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a stabilit ca veniturile care sunt luate in calcul la stabilirea pensiei de intretinere trebuie sa fie constante, nu ocazionale.
In concluzie, discutam de venituri care se obtin in fiecare luna, continuu, parintele fiind nevoit sa aduca dovezi in acest sens.