Compensare ore suplimentare pentru zile libere platite. Cum procedam?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
04 Iunie 2020
04 Iunie 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
compensare ore suplimentarezile libere platitestare de urgenta
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Avand in vedere ca in perioada starii de urgenta s-a recurs la acordarea de zile libere platite conform art.122 (3) din Codul muncii, orele efectuate dupa acordarea zilelor libere (in avans ) pentru compensarea acestor zile libere si care sunt efectuate normal in afara celor 8h de program de lucru sunt apreciate a fi ora la ora sau se considera ore suplimentare? In acest caz, sunt contorizate 2:1 si pentru o ora prestata ulterior se compenseaza 2 ore luate in avans liber?
 
Raspunsul specialistului:
 
In perioadele de reducere a activitatii, angajatorul are posibilitatea, in baza art. 122 alin. (3) din Codul muncii, republicat, de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
 
Prin urmare, angajatorul acorda mai intai zile libere, in contul carora va fi efectuata, in viitor, munca suplimentara. La acordarea zilelor libere trebuie sa aveti in vedere si faptul ca munca suplimentara poate fi efectuata numai cu acordul salariatului, astfel cum prevede art. 120 alin. (2) din Codul muncii, republicat.
 
Asadar, angajatorul poate acorda salariatilor, in avans, zile libere platite, numai in perioadele de reducere a activitatii, cu acordul salariatilor in cauza, urmand ca ulterior salariatul sa desfasoare munca suplimentara in urmatoarele 12 luni.
 
In concluzie, angajatorul va putea recurge la aplicarea dispozitiilor art. 122 alin. (3) din Codul muncii, republicat, numai in conditiile anterior expuse.
 
Fiecare ora suplimentara prestata astfel compenseaza o ora din zilele libere platite.
 
 
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]