Conform Codului muncii, intr-o astfel de situatie, angajatorul este nevoit sa demareze procedura de cercetare disciplinara pentru a stabili caracterul nemotivat al absentelor unui salariat de la locul de munca.
In acest sens, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) al art. 251 din Codul muncii - fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile. In aceasta situatie, angajatorul poate dispune sanctionarea fara efectuarea cercetarii disciplinare.
In cazul in caresalariatul se prezinta la cercetarea disciplinara si formuleaza aparari, angajatorul va aprecia daca va respinge apararile sau le va considera apte sa justifice absenta de la locul de munca.
Daca salariatul nu se prezinta la cercetare fara un motiv obiectiv sau se prezinta dar nu formuleaza aparari sau angajatorul respinge apararile acestuia, angajatorul va aplica sanctiunea disciplinara in conformitate cu prevederile art. 250 din Codul muncii care stabileste astfel:
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Art. 250. - Angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:
- imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
- gradul de vinovatie a salariatului;
- consecintele abaterii disciplinare;
- comportarea generala in serviciu a salariatului;
- eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta;
Sursa: Portal Codul Muncii