Salariatul lipseste nemotivat de la locul de munca? Cum va proceda angajatorul

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
24 August 2016
24 August 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
absente nemotivatecercetare disciplinarasanctiuni disciplinare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vom analiza de aceasta data situatia in care un salariat lipseste nemotivat de la locul de munca pentru o perioada lunga de timp, fara sa anunte. Cum va proceda angajatorul in aceasta situatie?

Conform Codului muncii, intr-o astfel de situatie, angajatorul este nevoit sa demareze procedura de cercetare disciplinara pentru a stabili caracterul nemotivat al absentelor unui salariat de la locul de munca.

In acest sens, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.

Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) al art. 251 din Codul muncii - fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile. In aceasta situatie, angajatorul poate dispune sanctionarea fara efectuarea cercetarii disciplinare.

In cazul in caresalariatul se prezinta la cercetarea disciplinara si formuleaza aparari, angajatorul va aprecia daca va respinge apararile sau le va considera apte sa justifice absenta de la locul de munca.

Daca salariatul nu se prezinta la cercetare fara un motiv obiectiv sau se prezinta dar nu formuleaza aparari sau angajatorul respinge apararile acestuia, angajatorul va aplica sanctiunea disciplinara in conformitate cu prevederile art. 250 din Codul muncii care stabileste astfel:
Art. 250. - Angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:

- imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
- gradul de vinovatie a salariatului;
- consecintele abaterii disciplinare;
- comportarea generala in serviciu a salariatului;
- eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta;

Sursa: Portal Codul Muncii



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]