- confirmarea sau infirmarea la perioade de timp stabilite a aptitudinii in munca pentru profesia/functia si locul de munca pentru care s-a facut angajarea si s-a eliberat fisa de aptitudine;
- depistarea aparitiei unor boli care constituie contraindicatii pentru activitatile si locurile de munca cu expunere la factori de risc profesional;
- diagnosticarea bolilor profesionale;
- diagnosticarea bolilor legate de profesie;
- depistarea bolilor care constituie risc pentru viata si sanatatea celorlalti lucratori la acelasi loc de munca;
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
- depistarea bolilor care constituie risc pentru securitatea unitatii, pentru calitatea produselor sau pentru populatia cu care lucratorul vine in contact prin natura activitatii sale.
Acest tip de control medical include, pe de o parte, inregistrarea evenimentelor medicale care s-au petrecut in intervalul de la examenul medical in vederea angajarii sau de la ultimul examen medical periodic pana in momentul examenului medical respectiv.
Controlul periodic cuprinde si un examen clinic general, conform dosarului medical, dar si examenele clinice si paraclinice si – daca e cazul - examenul indicat de catre medicul specialist de medicina muncii.
In urma examenului periodic se poate ajunge la concluzia ca salariatul este apt sau, dimpotriva, nu mai este apt pentru locul de munca (sens in care medicul de medicina muncii propune schimbarea locului de munca, iar angajatorul poate lua decizia concedierii pentru inaptitudine fizica sau psihica), poate concluziona ca salariatul este apt conditionat (cu specificarea conditiilor in care poate desfasura in continuare activitatea).
Rezultatele se inregistreaza in dosarulmedical, iar concluziile sunt mentionate prin completarea fisei de aptitudine, conform modelului prevazut in anexa nr. 5 la HG 355/2007, de catre medicul specialist de medicina muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator.
Cat de "periodic" este acest examen?
Frecventa examenului medical periodic este stabilita prin fisele intocmite conform modelului prevazut in anexa nr. 1 la HG 355/2007 si poate fi modificata:
a) numai la propunerea medicului specialist de medicina muncii
b) numai cu informarea angajatorului.
Horatiu Sasu
Jurist si economist
Consultant in afaceri