Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) si Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) isi exprima ingrijorarea, prin reprezentantii lor, cu privire la majorarea cu 40% a punctului de pensie in acest an.
Proiectul de lege pentru aprobarea rectificarii bugetului de stat, cu amendamentele PSD, a fost adoptat marti, 22 septembrie, cu 242 voturi "pentru" si 147 voturi "impotriva". De asemenea, proiectul de aprobare a rectificarii bugetului asigurarilor sociale a fost adoptat cu 246 voturi "pentru" si 104 "impotriva". Se va aplica astfel majorarea cu 40% a pensiilor, stabilita pentru luna septembrie a.c., iar salariile profesorilor vor creste in acest an. Despre acest subiect am scris pe larg
AICI.
"La numai o zi dupa ce mediul economic, AmCham, Guvernul si institutiile financiare au salutat promovarea Romaniei la statutul de piata emergenta, statut care depinde intr-o mare masura de echilibrul macroeconomic al tarii, AmCham Romania isi exprima profunda ingrijorare fata de majorarea cu 40% a punctului de pensie si modificarea bugetului asigurarilor sociale, impuse de plenul Parlamentului astazi. Mediul economic a recunoscut de fiecare data legitimitatea preocuparii autoritatilor abilitate fata de categoriile vulnerabile si nevoia asigurarii unui trai decent pentru bunicii si parintii nostri. Insa, masuri precum majorarea pensiilor, care spre deosebire de alte masuri cu impact bugetar sunt ireversibile, trebuie sa fie sustenabile pe termen scurt, mediu si lung, si sa evite orice motivare electorala care poate periclita credibilitatea Romaniei in plan extern" , se arata in comunicatul AmCham.
In opinia reprezentantilor AmCham, situatia este una fara precedent, iar Romania risca o o retrogradare a rating-ului de tara in aceeasi saptamana in care a devenit aplicabila promovarea pietei de capital romaneasca.
Totodata, in opinia presedintelui CONAF, Corina Chiriac, cresterea pensiilor cu 40% este nesustenabila in acest context al pandemiei.
"Fie ca vorbim de cresteri salariale sau de pensii, in timp de pandemie, o crestere este o masura iresponsabila. Constientizam nevoia ca pensiile din Romania sa fie crescute si aceasta sa se reflecte direct in sporirea nivelului de trai, insa momentul acesta nu este cel mai potrivit. Evolutia economiei la nivel mondial este una negativa, lucru reflectat in indicatorii macroeconomici ai Romaniei. Ca urmare, pentru a acoperi cheltuiala cu majorarea pensiilor, guvernul va trebui sa se imprumute si mai mult la un nivel al dobanzilor pe plan international in crestere. Ar fi bine daca am putea discuta de o raspundere a alesilor din parlament, care promoveaza astfel de masuri fara o analiza amanuntita a efectelor in lant pe care le produc astfel de masuri populiste", a precizat presedintele CONAF.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<