Contextul economic actual implica unele modificari fata de reglementarile actuale in ce priveste majorarea pensiilor. Astfel, nu vor mai fi majorate pensiile cu procentul de 40% reglementat in prezent.
"Intelegem foarte bine ca exista aceasta problema si pentru pensionarii din Romania. Nu este doar un lucru populist ceea ce facem, aceasta crestere de 10%, este si o datorie morala. Dar acest 10% este ce se poate face acum. (...) 10% inseamna anul viitor un punct procentual crestere a cheltuielilor bugetare, deci chiar si 10% inseamna foarte mult, iar 40% inseamna Romania izolata in fata investitorilor straini. Ramanem izolati. si inseamna imediat o destabilizare a finantelor publice in Romania. Este un cost mult prea mare, pe care nu putem sa-l ducem. 40% (majorare a pensiilor n.r) era un risc major pentru stabilitatea economica intr-o perioada de crestere economica cu 4%. intr-o perioada de criza economica globala, asa ceva este dezastru pentru Romania", a afirmat Florin Citu, ministrul Finantelor Publice, anuntand astfel cresterea de 10%, potrivit Agerpres.
De asemenea, conform aceleiasi surse, ministrul Finantelor a precizat ca se va o solutie politica pentru a nu incalca legislatia prin majorarea cu doar 10% a pensiilor de la 1 septembrie, in contextul in care legea prevede majorarea pensiilor cu 40%, iar PSD are majoritate in Parlament.

Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii

Consilier Codul Muncii - Varianta Stick

Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
"Aceasta o sa fie o decizie politica, asa cum am luat decizia si pentru a proroga si legea cu dublarea alocatiilor. Vom gasi o solutie. Mai greu a fost sa gasim resursele pentru a creste pensiile si cu 10%, este un efort bugetar important intr-un an in care avem nevoie de investitii, intr-un an in care avem nevoie de a creste capacitatea de productie a economiei, de a salva companii, de a salva locuri de munca. in timp ce noi vorbim de aceasta crestere a pensiilor, sunt zeci de mii, sute de mii de romani care au fost in somaj tehnic, un milion de oameni au fost in somaj tehnic, si acolo este un efort bugetar, pentru ca am platit pe de o parte somajul tehnic, dar ca sa ii ajutam sa se intoarca la locul de munca avem un program prin care platim 41,5% din salariu", a precizat Florin Citu.