Proiect de lege: Posibile modificari in Legea Pensiilor 263. Anumite pensii calculate in conditii speciale s-ar putea recalcula!

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
14 Mai 2015
14 Mai 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
legea pensiilorpensii recalculaterecalculare pensii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
La Senat este inregistrat un proiect de lege care urmareste modificarea art. 56 si 57 din Legea Pensiilor, 263 din 2010.

Legea pensiilor 2016 actualizata
 
Citez din Forma Initiatorului pentru acest Proiect de Lege:
 
"1. Alin. (5) al art. 56 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 56 (5) Stagiul complet de cotizare pentru persoanele prevazute la alin. (1) este de 20 de ani.
 
2. Alin. (3) al Art. 57 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 57 (3) Pentru persoanele prevazute la alin. (1), stagiul complet de cotizare este de 15 ani, in cazul celor care au desfasurat activitate in zona I de expunere la radiatii, respectiv de 17 ani, in cazul celor care au desfasurat activitate in zona a II-a de expunere la radiatii."

 
Care sunt motivele pentru care se doreste modificarea Legii Pensiilor?
Conform Expunerii de Motive a prezentului Proiect de lege, “Prin introducerea Legii nr. 263/2010, personalul care a realizat un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani in conditii speciale de munca si care se pensioneaza pentru limita de varsta incepand cu varsta de 45 de ani, dupa data de 01.01.2011 beneficiaza de o pensie diminuata – ca urmare a metodologiei de calcul a punctului de pensie fata de persoanele pensionate in aceleasi conditii de munca, dar in baza Legii nr. 19/2000.”
 
Cele doua legi nu s-au corelat in mod corect si de aici au rezultat mari discrepante intre pensiile personalului pensionat conform prevederilor Legii nr. 19/2000 si personalul pensionat conform prevederilor Legii nr. 263/2010.
 
Care este rezultatul lipsei de corelare intre cele doua legi?
Deciziile de pensionare emise dupa noua lege pentru aceleasi conditii de munca prevad pensii mai mici fata de cele calculate dupa legea anterioara. Salariatii cuprinsi in programele de restructurare si care se pensioneaza ca urmare a indeplinirii varstei standard de pensionare au fost, si inca sunt afectati la pensie de aceasta inechitate.
 
In cateva cuvinte, Legea 19 din 2000 spunea ca punctajul mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare se realizeaza prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale realizate de asigurat in perioada de cotizare, la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, de 20 de ani. Cei care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani in aceste conditii, ies la pensie pentru limita de varsta de la 45 de ani.
 
Legea 263 din 2000 spune ca stagiul complet de cotizare pentru persoanele care au lucrat in conditii speciale este de 30 de ani, nu de 20 de ani. Totul se imparte la 30!
 
 
"Prin propunerea noastra, am considerat ca este corect ca, pentru personalul care isi desfasoara activitatea in conditii speciale (minerii din subteran), modul de calcul al pensiilor sa se mentina aceleasi pentru toti minerii, indiferent de data la care se pensioneaza, inainte sau dupa adoptarea Legii nr. 263 din 2000.
 
[...]
 
Solicitam ca prin modificarea Legii nr. 263/2010, sa se stipuleze expres ca toate pensiile calculate in conditii speciale (subterna, zona I de expunere la radiatii, zona II de expunere la radiatii) incepand cu data intrarii in vigoare a acesteia, sa fie recalculate, dupa caz, conform solicitarilor pentru un stagiu complet de cotizare de 15 ani, 17 ani si 20 de ani, asa cum era stipulat in Legea nr. 19/2000."

 
Atentie! Aceste modificari se vor concretiza daca proiectul de lege va fi aprobat. In data de 31 martie 2015 a fost inregistrat la Senat pentru dezbatere. A primit aviz negativ de la Consiliul Economic si Social.
 
Va tinem la curent cu noutati legate de acest proiect de lege. 
 
Sursa: Senat, Forma Initiatorului, Expunerea de Motive



NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la intocmirea DOSARELOR DE PERSONAL ale salariatilor!


Neprezentarea dosarului sau lipsa documentelor sunt vizate de ITM!

1. Ce este, asadar, acest dosar?
2. Ce documente trebuie sa cuprinda?
3. De ce sunt inspectorii ITM atat de interesati de el?
4. Cum va protejati de amenzile foarte dure?

Raspunsurile in ghidul practic: Dosarul personal al salariatului »

Explicatii, lamuriri si raspunsuri profesioniste oferite pe loc! Rezerva aici >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]