“Datorita situatiei grave generata de inmultirea cazurilor de COVID in incinta unitatii, se preconizeaza suspendarea activitatii pentru minimum 2 saptamani. Se pot trimite salarii in concediu fara plata pentru aceasta perioada? Care e procedura? Ce alternative exista?”
Raspunsul specialistului:
Suspendarea activitatii unui angajator nu poate avea ca efect concedii fara plata pentru salariati. Astfel, conform art. 54 din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.
Prin urmare, concediile fara plata se acorda pentru studii sau pentru interese personale la solicitarea salariatilor.

37 de Modele de Regulament Intern

Program de lucru flexibil post-pandemie Model Kurzarbeit

Motivarea angajatilor
Salariatii pot beneficia de concediu de carantina (cod 07) avand in vedere dispozitiile art. 20 alin. (2) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc: concediul si indemnizatia pentru carantina se acorda asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii, care nu poate fi realizata de la domiciliu, din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilita prin certificatul eliberat de directia de sanatate publica.
Salariatiii confirmati cu Covid vor beneficia de concediu medical si indemnizatie cod 51.
In consecinta solutia legala pentru situatia expusa sunt:
- salariatii confirmati pozitiv vor beneficia de concedii medicale cod 51;
- salariatii care nu sunt confirmati pozitiv dar care au intrat in contact cu salariatii confirmati pozitivi vor beneficia de concediile medicale de carantina cod 07.
Conform art. I alin. (1) din OUG 211/2020 privind prelungirea aplicarii unor masuri de protectie sociala adoptate in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, prevederile art. XI si XV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, cu completarile ulterioare, se acorda pana la 30 iunie 2021, pentru toate domeniile de activitate prevazute de Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, indemnizatia de somaj tehnic poate fi decontata doar in domeniile de activitate restrictionate prevazute de Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro