Multinationalele critica decizia guvernului de a MAJORA salariul minim! Dezvoltarea economica va fi franata

crestere salariu minim economie multinationalesalariu minim economie majoratsalariu minim diferentiat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Se pare ca vestea legata de majorarea salariului minim pe economie nu a bucurat pe toata lumea, in contextul in care  Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) critica dur decizia Executivului, considerand ca o astfel de masura poate afecta productivitatea si dezvoltarea economica a Romaniei. Aceasta modificare va duce, de asemenea, la cresterea preturilor in varii domenii, mai avertizeaza CDR.

Oamenii de afaceri considera ca Romania are nevoie de un mecanism transparent bazat pe indicatori macroeconomici stabili si predictibili care sa determine evolutia salariului minim.

Va reamintim ca in cursul zilei de 9.11.2018, Guvernul a adoptat decizia de a majora salariul minim pe economie, fiind favorizati in special cei care au vechime in munca de minim 15 ani, precum si cei cu studii superioare. Majorarea ar putea intra in vigoare chiar de la 1 decembrie, anunta in data de 24.10.2018, premierul Viorica Dancila.

In acest context, salariul minim brut ar urma sa creasca de la 1.900 de lei pe luna la 2.080 de lei pe luna, iar pentru persoanele cu studii superioare si pentru cele cu minimum 15 ani vechime, salariul minim brut creste la 2.350 de lei pe luna, informeaza Mediafax.

Aceasta majorare ar putea intra in vigoare chiar de la 1 decembrie 2018 daca...citeste totul despre majorarea salariului minim pe economie >>>



Cresterile salariale arbitrare, necorelate cu productivitatea nu sunt benefice sau sustenabile:


„Organizatiile membre CDR sustin cresterea veniturilor si a nivelului de trai pentru romani, insa reiteram ca o evolutie sustenabila pe termen lung trebuie implementata pe baza unei analize profunde a tuturor implicatiilor pentru economie si societate. Cresterile arbitrare, necorelate cu productivitatea, care in Romania este sub media economiilor competitive, alimenteaza in final curba inflationista. Pentru o functionare corecta si pentru prevenirea unor dezechilibre economice, orice modificare administrativa a bazei costurilor companiilor trebuie sa permita o perioada de minimum 12 luni de la aprobare pana la implementare. Introducerea salariului minim diferentiat pe baza unei diplome de studii superioare nu garanteaza profesionalizarea angajatilor, din contra, creeaza premisele unei cresteri nefondate a cererilor pentru studii universitare”, au mentionat reprezentantii Coalitiei, intr-un comunicat de presa transmis vineri, informeaza Mediafax.


Inechitati intre angajatii intrati recent pe piata muncii si cei care au vechime in munca


„In acelasi timp, ierarhizarea salariului minim in functie de vechimea in munca adanceste problema productivitatii, contribuind la cresterea inechitatii dintre angajatii cu vechime si cei recent intrati in piata muncii, prin recompensarea anilor de munca si nu a performantei. Aceasta modificare si viteza implementarii ei continua seria deciziilor impredictibile adoptate de Guvern, adancind neincrederea mediului de afaceri, ceea ce franeaza dezvoltarea economica a Romaniei sustinuta de cetateni si mediul de afaceri”, concluzioneaza CDR.

Reprezentantii CDR, care reprezinta peste 54.000 de companii din Romania, aduc in vedere si faptul ca una dintre recomandarile de tara de la Comisia Europeana era tocmai obiectivitatea. In sensul ca doar criteriile obiective ar trebui sa stea la baza stabilirii salariului minim pe economie.



NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
crestere salariu minim economie multinationalesalariu minim economie majoratsalariu minim diferentiat

Data aparitiei: 12 Noiembrie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Multinationalele critica decizia guvernului de a MAJORA salariul minim! Dezvoltarea economica va fi franata Nota: 4.5 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]