Multinationalele critica decizia guvernului de a MAJORA salariul minim! Dezvoltarea economica va fi franata

Mara Dobrin
Mara Dobrin
12 Noiembrie 2018
12 Noiembrie 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
crestere salariu minim economie multinationalesalariu minim economie majoratsalariu minim diferentiat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Se pare ca vestea legata de majorarea salariului minim pe economie nu a bucurat pe toata lumea, in contextul in care  Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) critica dur decizia Executivului, considerand ca o astfel de masura poate afecta productivitatea si dezvoltarea economica a Romaniei. Aceasta modificare va duce, de asemenea, la cresterea preturilor in varii domenii, mai avertizeaza CDR.

Oamenii de afaceri considera ca Romania are nevoie de un mecanism transparent bazat pe indicatori macroeconomici stabili si predictibili care sa determine evolutia salariului minim.

Va reamintim ca in cursul zilei de 9.11.2018, Guvernul a adoptat decizia de a majora salariul minim pe economie, fiind favorizati in special cei care au vechime in munca de minim 15 ani, precum si cei cu studii superioare. Majorarea ar putea intra in vigoare chiar de la 1 decembrie, anunta in data de 24.10.2018, premierul Viorica Dancila.

In acest context, salariul minim brut ar urma sa creasca de la 1.900 de lei pe luna la 2.080 de lei pe luna, iar pentru persoanele cu studii superioare si pentru cele cu minimum 15 ani vechime, salariul minim brut creste la 2.350 de lei pe luna, informeaza Mediafax.

Aceasta majorare ar putea intra in vigoare chiar de la 1 decembrie 2018 daca...citeste totul despre majorarea salariului minim pe economie >>>



Cresterile salariale arbitrare, necorelate cu productivitatea nu sunt benefice sau sustenabile:


„Organizatiile membre CDR sustin cresterea veniturilor si a nivelului de trai pentru romani, insa reiteram ca o evolutie sustenabila pe termen lung trebuie implementata pe baza unei analize profunde a tuturor implicatiilor pentru economie si societate. Cresterile arbitrare, necorelate cu productivitatea, care in Romania este sub media economiilor competitive, alimenteaza in final curba inflationista. Pentru o functionare corecta si pentru prevenirea unor dezechilibre economice, orice modificare administrativa a bazei costurilor companiilor trebuie sa permita o perioada de minimum 12 luni de la aprobare pana la implementare. Introducerea salariului minim diferentiat pe baza unei diplome de studii superioare nu garanteaza profesionalizarea angajatilor, din contra, creeaza premisele unei cresteri nefondate a cererilor pentru studii universitare”, au mentionat reprezentantii Coalitiei, intr-un comunicat de presa transmis vineri, informeaza Mediafax.


Inechitati intre angajatii intrati recent pe piata muncii si cei care au vechime in munca


„In acelasi timp, ierarhizarea salariului minim in functie de vechimea in munca adanceste problema productivitatii, contribuind la cresterea inechitatii dintre angajatii cu vechime si cei recent intrati in piata muncii, prin recompensarea anilor de munca si nu a performantei. Aceasta modificare si viteza implementarii ei continua seria deciziilor impredictibile adoptate de Guvern, adancind neincrederea mediului de afaceri, ceea ce franeaza dezvoltarea economica a Romaniei sustinuta de cetateni si mediul de afaceri”, concluzioneaza CDR.

Reprezentantii CDR, care reprezinta peste 54.000 de companii din Romania, aduc in vedere si faptul ca una dintre recomandarile de tara de la Comisia Europeana era tocmai obiectivitatea. In sensul ca doar criteriile obiective ar trebui sa stea la baza stabilirii salariului minim pe economie.



NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]