Oamenii de afaceri considera ca Romania are nevoie de un mecanism transparent bazat pe indicatori macroeconomici stabili si predictibili care sa determine evolutia salariului minim.
Va reamintim ca in cursul zilei de 9.11.2018, Guvernul a adoptat decizia de a majora salariul minim pe economie, fiind favorizati in special cei care au vechime in munca de minim 15 ani, precum si cei cu studii superioare. Majorarea ar putea intra in vigoare chiar de la 1 decembrie, anunta in data de 24.10.2018, premierul Viorica Dancila.
In acest context, salariul minim brut ar urma sa creasca de la 1.900 de lei pe luna la 2.080 de lei pe luna, iar pentru persoanele cu studii superioare si pentru cele cu minimum 15 ani vechime, salariul minim brut creste la 2.350 de lei pe luna, informeaza Mediafax.
Aceasta majorare ar putea intra in vigoare chiar de la 1 decembrie 2018 daca...citeste totul despre majorarea salariului minim pe economie >>>
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Cresterile salariale arbitrare, necorelate cu productivitatea nu sunt benefice sau sustenabile:
„Organizatiile membre CDR sustin cresterea veniturilor si a nivelului de trai pentru romani, insa reiteram ca o evolutie sustenabila pe termen lung trebuie implementata pe baza unei analize profunde a tuturor implicatiilor pentru economie si societate. Cresterile arbitrare, necorelate cu productivitatea, care in Romania este sub media economiilor competitive, alimenteaza in final curba inflationista. Pentru o functionare corecta si pentru prevenirea unor dezechilibre economice, orice modificare administrativa a bazei costurilor companiilor trebuie sa permita o perioada de minimum 12 luni de la aprobare pana la implementare. Introducerea salariului minim diferentiat pe baza unei diplome de studii superioare nu garanteaza profesionalizarea angajatilor, din contra, creeaza premisele unei cresteri nefondate a cererilor pentru studii universitare”, au mentionat reprezentantii Coalitiei, intr-un comunicat de presa transmis vineri, informeaza Mediafax.
Inechitati intre angajatii intrati recent pe piata muncii si cei care au vechime in munca
„In acelasi timp, ierarhizarea salariului minim in functie de vechimea in munca adanceste problema productivitatii, contribuind la cresterea inechitatii dintre angajatii cu vechime si cei recent intrati in piata muncii, prin recompensarea anilor de munca si nu a performantei. Aceasta modificare si viteza implementarii ei continua seria deciziilor impredictibile adoptate de Guvern, adancind neincrederea mediului de afaceri, ceea ce franeaza dezvoltarea economica a Romaniei sustinuta de cetateni si mediul de afaceri”, concluzioneaza CDR.
Reprezentantii CDR, care reprezinta peste 54.000 de companii din Romania, aduc in vedere si faptul ca una dintre recomandarile de tara de la Comisia Europeana era tocmai obiectivitatea. In sensul ca doar criteriile obiective ar trebui sa stea la baza stabilirii salariului minim pe economie.