Detasarea salariatilor. Ce schimbari au intrat in vigoare in cadrul prestarii de servicii transnationale

Mara Dobrin
Mara Dobrin
04 Aprilie 2017
04 Aprilie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
detasare salariati 2017detasarea angajatilorlegea nr.16/2017muncitori detasati 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vesti bune pentru angajatii detasati, avand in vedere ca au fost aduse schimbari in ceea ce priveste legislatia in vigoare. Mai exact, este vorba despre legea nr. 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale care a fost publicata in Monitorul Oficial si va incepe sa produca efecte de la 20 mai 2017.

Asadar, noile prevederi au in vedere sprijinirea muncitorilor detasati si respectarea stricta a legii. Tot la data de 20 mai va fi abrogata Legea nr. 344/2006, care reglementeaza regulile in domeniu, in acest moment.


Ministerul Muncii si Justitiei Sociale va avea sarcina de a elabora noile norme de aplicare pentru noile dispozitii ale Legii
nr. 16/2017.

Ce prevede noua lege si cum va veni in sprijinul lucratorilor detasati?

In acest fel, se doreste clarificarea reglementarilor existente, prin crearea unui act normativ care sa unifice dispozitiile date de doua directive europene.

In acest fel, cele doua documente mai sus mentionate, adica Directiva 96/71/CE privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii si Directiva 2014/67/UE privind punerea in aplicare a Directivei 96/71/CE privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii vor fi transpuse in legislatia in vigoare.

Lucratorii vor fi informati suplimentar cu privire la drepturile si obligatiile lor si va fi mai bine clarificata notiunea de detasare.

Ce inseamna un salariat detasat, avand in vedere noile reglementari?

Detasarea este o masura pe care angajatorul o dispune si in urma careia un angajat din Romania va presta activitate in subordinea unui alt angajator. Avand in vedere noile prevederi, va fi acel salariat care va lucra intr-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE) sau in Elvetia, pentru o perioada limitata de timp.

Daca este sa ne referim la acei straini care vin sa lucreze pe teritoriul tarii noastre, acesti lucratori sunt cei care lucreaza la o companie stabilita intr-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE) sau in Elvetia, care au fost trimisi pentru o perioada limitata de timp, sa lucreze in Romania.


Legea nr. 344/2006 a fost completata in 2015

Nu este pentru prima data cand se aduc clarificari in ceea ce priveste legea lucratorilor detasati. In 2015, prin intermediul OUG nr. 28/2015, Legea nr. 344/2006 a fost completata, pentru a fi eliminate anumite incertudini.

Acum, vor fi clarificate anumite aspecte legate de cooperarea intre autoritatile nationale responsabile de detasare.

Legea nr. 16/2017 reglementeaza aspecte importante, cum ar fi respectarea dispozitiilor in ceea ce priveste drepturile lucratorilor, tratarea plangerilor si introducerea unui sistem de raspundere la nivel de UE, in acest fel lucratorii detasati fiind sprijiniti de autoritati.

Concret, acestia vor fi sustinuti de statul gazda in care isi vor presta activitatea, dar si cel de origine.

Cele doua tari trebuie sa se asigure ca angajatii vor putea lansa plangeri, actiuni juridice sau alte actiuni similare, pentru a se asigura ca le sunt respectate drepturile.

In Romania, cele doua entitati care se vor ocupa de salariatii detasati vor fi Inspectia Muncii si Agentia Nationala de Administrare Fiscala.


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]