Detasarea salariatilor. Ce schimbari au intrat in vigoare in cadrul prestarii de servicii transnationale

detasare salariati 2017detasarea angajatilorlegea nr.16/2017muncitori detasati 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vesti bune pentru angajatii detasati, avand in vedere ca au fost aduse schimbari in ceea ce priveste legislatia in vigoare. Mai exact, este vorba despre legea nr. 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale care a fost publicata in Monitorul Oficial si va incepe sa produca efecte de la 20 mai 2017.

Asadar, noile prevederi au in vedere sprijinirea muncitorilor detasati si respectarea stricta a legii. Tot la data de 20 mai va fi abrogata Legea nr. 344/2006, care reglementeaza regulile in domeniu, in acest moment.


Ministerul Muncii si Justitiei Sociale va avea sarcina de a elabora noile norme de aplicare pentru noile dispozitii ale Legii
nr. 16/2017.

Ce prevede noua lege si cum va veni in sprijinul lucratorilor detasati?

In acest fel, se doreste clarificarea reglementarilor existente, prin crearea unui act normativ care sa unifice dispozitiile date de doua directive europene.

In acest fel, cele doua documente mai sus mentionate, adica Directiva 96/71/CE privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii si Directiva 2014/67/UE privind punerea in aplicare a Directivei 96/71/CE privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii vor fi transpuse in legislatia in vigoare.

Lucratorii vor fi informati suplimentar cu privire la drepturile si obligatiile lor si va fi mai bine clarificata notiunea de detasare.

Ce inseamna un salariat detasat, avand in vedere noile reglementari?

Detasarea este o masura pe care angajatorul o dispune si in urma careia un angajat din Romania va presta activitate in subordinea unui alt angajator. Avand in vedere noile prevederi, va fi acel salariat care va lucra intr-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE) sau in Elvetia, pentru o perioada limitata de timp.

Daca este sa ne referim la acei straini care vin sa lucreze pe teritoriul tarii noastre, acesti lucratori sunt cei care lucreaza la o companie stabilita intr-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE) sau in Elvetia, care au fost trimisi pentru o perioada limitata de timp, sa lucreze in Romania.


Legea nr. 344/2006 a fost completata in 2015

Nu este pentru prima data cand se aduc clarificari in ceea ce priveste legea lucratorilor detasati. In 2015, prin intermediul OUG nr. 28/2015, Legea nr. 344/2006 a fost completata, pentru a fi eliminate anumite incertudini.

Acum, vor fi clarificate anumite aspecte legate de cooperarea intre autoritatile nationale responsabile de detasare.

Legea nr. 16/2017 reglementeaza aspecte importante, cum ar fi respectarea dispozitiilor in ceea ce priveste drepturile lucratorilor, tratarea plangerilor si introducerea unui sistem de raspundere la nivel de UE, in acest fel lucratorii detasati fiind sprijiniti de autoritati.

Concret, acestia vor fi sustinuti de statul gazda in care isi vor presta activitatea, dar si cel de origine.

Cele doua tari trebuie sa se asigure ca angajatii vor putea lansa plangeri, actiuni juridice sau alte actiuni similare, pentru a se asigura ca le sunt respectate drepturile.

In Romania, cele doua entitati care se vor ocupa de salariatii detasati vor fi Inspectia Muncii si Agentia Nationala de Administrare Fiscala.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
detasare salariati 2017detasarea angajatilorlegea nr.16/2017muncitori detasati 2017

Data aparitiei: 04 Aprilie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Detasarea salariatilor. Ce schimbari au intrat in vigoare in cadrul prestarii de servicii transnationale Nota: 3.83 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]