In vederea verificarii aptitudinilor salariatului, la incheierea CIM se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
Ca regula generala, perioada de proba este facultativa si subsidiara concursului sau examenului. Ea nu se prezuma si nici nu constituie un act unilateral al angajatorului, ci trebuie prevazuta expres, in contractul individual de munca conform art. 17 alin. 2 lit. m coroborat cu art. 17 alin. (3) din Codul muncii, republicat.
Potrivit alin. (3) al art. 31 din Codul muncii, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Astfel, perioada de proba este o clauza de denuntare reglementata legal.
In situatia in care aceasta clauza a fost inserata in contract, ea este utila ambelor parti, facand posibila incetarea unilaterala a contractului atat la initiativa angajatorului cat si a salariatului.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Legis Plus Legislatia Muncii
Cu toate ca nu este obligatorie, perioada de proba este utila atat pentru salariat pentru a constata daca ii sunt convenabile conditiile oferite de angajator cat si pentru angajator pentru a putea verifica pregatirea si aptitudinile salariatului.
Atentionam asupra faptului ca perioada de proba nu este un drept exclusiv al salariatului, el fiind prevazut de lege si in favoarea angajatorului. Codul muncii republicat stabileste imita maxima pana la care se poate negocia intre cele doua parti. Astfel, perioada de proba nu are caracter minimal in raport de prevederile Contractului colectiv de munca, prin acest din urma act putand fi stabilita o perioada de proba mai mica sau egala cu limitele maxime prevazute de Codul muncii, republicat.
In mod clar, pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o perioada de proba.
Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase (art.32 alin. (2) din Codul muncii, republicat).
Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro