Sporul de vechime. Cand trebuie acordat obligatoriu
Obligatia achitarii unui spor de vechime se face in temeiul art. 41 alin. (3) lit. d) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a V-a, nr. 5cc din 29 ianuarie 2007.
Potrivit dispozitiilor acestui articol sporul de vechime este considerat spor minim obligatoriu. Obligativitatea aplicarii clauzelor contractului colectiv de munca unic la nivel national tuturor salariatilor incadrati in toate unitatile din tara este stabilita printr-o lege organica ci nu prin contract colectiv de munca.
Astfel, potrivit art. 11 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 184 din 19 mai 1998, clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din tara, in cazul contractelor colective de munca la nivel national.
Din cele mentionate mai sus, concluzionam aplicabilitatea contractului colectiv de munca unic la nivel national tuturor salariatilor din Romania.
40 Modele de Regulament Intern
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Daca societatea are sub 21 de salariati, nu aveti obligatia negocierii unui contract colectiv de munca la nivel de unitate, dar aveti obligatia respectarii clauzelor contractului colectiv de munca unic la nivel national.
Din practica judiciara va putem spune ca in situatia in care ati ajuns deja in instanta si nu puteti face dovada ca ati achitat spor de vechime sau ca sporul de vechime este inclus in salariul de baza, astfel incat salariul de baza sa aiba ponderea majoritara in salariu, societatea va fi obligata la plata acestor sporuri, prin hotarare judecatoreasca