Incepem prin a va informa ca studiile necesare ocuparii unui post se stabilesc de catre angajator tinand cont de prevederile Clasificarii ocupatiilor din Romania (COR).
De asemenea, se vor respecta si actele normative cu caracter special prin care se stabilesc nivele de studii minimale pentru ocuparea anumitor functii. In lipsa existentei unor reglementari legale speciale, angajatorii vor avea in vedere la incadrarea persoanelor formarea profesionala (dobandita de acestia prin sistemul national de invatamant sau/si prin programe de formare profesionala in sistemul de formare profesionala a adultilor) care face posibila indeplinirea atributiilor ocupatiei astfel cum acestea sunt specificate in COR.
Notiunea de studii medii - ce inseamna si cum este reglementata?
Notiunea de studii medii nu are acoperire legala, acest tip de studii nefiind reglementat prin Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
IMPORTANT!
Fiti la curent cu NOILE modificari aduse COR-ului! Cititi cu atentie COR "Arborele genealogic" COMPLET pentru identificarea codurilor de ocupatii din Romania, detalii AICI >>>
In aceste conditii putem incerca doar o interpretare a acestei notiuni de studii medii, luand in considerare organizarea sistemului de invatamant preuniversitar reglementat prin Legea nr. 1/2011.
Pentru a fi mai elocventi, am ales drept punct de plecare un studiu de caz prezentat pe PortalCodulMuncii:
"Un angajat care are diploma de absolvire a scolii profesionale este considerat ca avand studii medii (poate fi angajat pe o pozitie pentru care este obligatoriu a avea studii medii)?"
Raspunsul specialistilor:
Asa cum am precizat mai sus, notiunea de studii medii nu are acoperire legala, acest tip de studii nefiind reglementat prin Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 si nici in ledislatia anterioara (Legea nr. 1/2011 sau Legea nr. 85/1995).
Cum putem interpreta notiunea de studii medii?
In aceste conditii putem incerca doar o interpretare a acestei notiuni de studii medii, luand in considerare organizarea sistemului de invatamant preuniversitar reglementat prin Legea nr. 198/2023.
Astfel, la art. 15 din Legea nr. 198/2023 se prevede ca invatamantul preuniversitar cuprinde urmatoarele niveluri:
Invatamantul preuniversitar se desfasoara pe urmatoarele niveluri:
a) educatia timpurie (3 luni-6 ani), formata din invatamantul anteprescolar (3 luni-3 ani) si invatamantul prescolar (3-6 ani), ambele cuprinzand grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare;
b) invatamantul primar, cu durata de 5 ani, care cuprinde clasa pregatitoare si clasele I-IV;
c) invatamantul gimnazial, cu durata de 4 ani, care cuprinde clasele V-VIII;
d) invatamantul liceal, cu o durata, de regula, de 4 ani;
e) invatamantul postliceal, inclusiv prin invatamantul tertiar nonuniversitar, cu durata intre 1 si 3 ani.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) lit. d), in cazul invatamantului liceal tehnologic, beneficiarii primari au dreptul de a primi diploma de absolvire dupa 3 ani si pot participa la examenul de certificare a calificarii profesionale. In urma promovarii acestui examen, absolventii primesc certificat de calificare profesionala corespunzator nivelului 3.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) lit. d), in cazul invatamantului liceal, organizat la forma cu frecventa redusa, respectiv la forma cu frecventa seral, durata invatamantului este de 5 ani.

Legis Plus Legislatia Muncii

Portal SSM - Acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
In conditiile in care, conform prevederilor legale mentionate mai sus, invatamantul gimnazial se finalizeaza cu clasa a VIII-a, iar invatamantul superior incepe dupa finalizarea studiilor liceale, in opinia noastra in categoria studii medii, ar putea intra invatamantul liceal (inclusiv invatamant liceal tehnologic) - absolventi cu diploma de absolvire a licelului sau, daca promoveaza Bacalaureatul, absolventi cu diploma de Bacalaureat.
Astfel, in opinia noastra, angajatul cu diploma de absolvire a scolii profesionale nu ar fi considerat ca avand studii medii, insa asa cum am precizat, notiunea de studii medii in sine nu este definita de lege. O interpretare oficiala a acestei notiuni puteti solicita de la Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Un raspuns oferit in mai 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.