legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Studii medii liceale. Absolvent de liceu cu si fara diploma de bacalaureat

Legea 1/2011CORdiploma de absolvirestudii
Studii medii liceale. Absolvent de liceu cu si fara diploma de bacalaureat
 
Intrebare: Un absolvent de liceu fara diploma de bacalaureat poate fi angajat pe un post de studii medii ?
 
Raspunsul specialistului:

Studiile necesare ocuparii unui post se stabilesc de catre angajator tinand cont de prevederile Clasificarii ocupatiilor din Romania (COR), precum si de actele normative cu caracter special prin care se stabilesc nivele de studii minimale pentru ocuparea anumitor functii. In lipsa existentei unor reglementari legale speciale, angajatorii vor avea in vedere la incadrarea persoanelor formarea profesionala (dobandita de acestia prin sistemul national de invatamant sau/si prin programe de formare profesionala in sistemul de formare profesionala a adultilor) care face posibila indeplinirea atributiilor ocupatiei astfel cum acestea sunt specificate in COR.
 
Absolventii de liceu pot detine sau nu diploma de bacalaureat. Astfel, potrivit art. 77 alin. (1) din Legea 1/2011 a educatiei nationale, absolventii invatamantului liceal primesc diploma de absolvire si foaia matricola, parte a portofoliului educational, care atesta finalizarea studiilor liceale si care confera dreptul de acces, in conditiile legii, in invatamantul postliceal, precum si dreptul de sustinere a examenului de bacalaureat.
 
Potrivit art. 77 alin. (3) din Legea 1/2011 , absolventii invatamantului liceal care sustin si promoveaza examenul national de bacalaureat dobandesc si diploma de bacalaureat, care le da dreptul de acces in invatamantul superior, in conditiile legii.
 
Conform noii legi a educatiei nationale observam ca finalizarea studiilor liceale este atestata de diploma de absolvire si foaia matricola, iar diploma de bacalaureat da dreptul titularului acesteia la accesul in invatamantul superior.
 
Anterioara lege a educatiei nu prevedea atestarea finalizarii studiilor liceale prin diploma de absolvire si foaia matricola, ci prin certificat de absolvire.
 
Din dispozitiile Legii 1/2011 rezulta ca studiile medii liceale pot fi detinute de persoane absolvente ale invatamantului liceal, studiile fiind finalizate cu diploma de bacalaureat sau cu diploma de absolvire.

Nici legiuitorul, nici literatura de specialitate nu aduc alte clarificari pentru stabilirea actului de studii in baza caruia se face angajarea in cazul unui absolvent de studii medii intr-o ocupatie pentru care conform COR este prevazuta conditia studiilor medii. In practica anterioara a inspectoratelor teritoriale de munca pentru inregistrarea CIM acestea solicitau diploma de bacalaureat pentru angajarea in ocupatii ce presupuneau indeplinirea conditiei studiilor medii, astfel incat va sfatuim sa va adresati inspectoratului de munca de care apartineti pentru a afla daca practica acestei institutiei s-a schimbat fata de noua reglementare a Legii educatiei nationale nr. 1/2011 ce stabileste si diploma de absolvire ca act de studii ce atesta finalizarea studiilor liceale.

Legea Educatiei Nationale, cu ultimul amendament in 2018, stabileste, de asemenea:
 
Art. 77 alin. (6) Pentru anumite filiere, profiluri, specializari sau calificari, stabilite de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, absolventii invatamantului liceal pot sustine un examen de certificare a calificarii, separat de examenul de bacalaureat. Continutul, calendarul si modul de organizare ale examenului de certificare a calificarii se stabilesc de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si se dau publicitatii, pentru fiecare generatie, cel mai tarziu la inceputul ultimei clase de liceu.
 
(7) Absolventii invatamantului liceal care sustin si promoveaza examenul de certificare a calificarii primesc certificat de calificare corespunzator nivelului stabilit prin Cadrul national al calificarilor si suplimentul descriptiv al certificatului in format Europass
 
8) Eliberarea certificatului de calificare nu este conditionata de promovarea examenului de bacalaureat
 
(...)
 
(12) In situatia in care absolventii studiilor liceale nu au sustinut/nu au promovat examenul national de bacalaureat, acestia pot beneficia de cursuri de pregatire pentru examenul de bacalaureat, organizate la nivelul unitatilor de invatamant liceal, precum si la nivelul institutiilor de invatamant superior acreditate.
 
Fiecare absolvent poate beneficia o singura data de finantare pentru a participa la cursurile de pregatire pentru examenul de bacalaureat. Cursurile de pregatire in vederea promovarii examenului national de bacalaureat, aprobate de Ministerul Educatiei Nationale, se desfasoara potrivit unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale.
 
 
 
 

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 1/2011CORdiploma de absolvirestudii

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 25 Septembrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Studii medii liceale. Absolvent de liceu cu si fara diploma de bacalaureat Nota: 4.1 din 5 - 26 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (2)


27-Aug-2013

as dori sa retrag diploma obligatorie de 10 ani de la liceu dar eu sunt in italia, i-am facut mamaei o procura speciala cu care poate sa o retraga???eu nu pos sa ma intorc acum imi trebuie diploma pentru a urma un curs de infirmiera...mu ltumersc

27-Aug-2013

as dori sa retrag diploma obligatorie de 10 ani de la liceu dar eu sunt in italia, i-am facut mamaei o procura speciala cu care poate sa o retraga???eu nu pos sa ma intorc acum imi trebuie diploma pentru a urma un curs de infirmiera...mu ltumersc

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii ocupare postIntrebare: In aplicarea prevederilor Ordinului nr.1312 din 2020 privind reorganizarea Serviciului de Management al Calitatii Serviciilor de Sanatate, postul de medic poate fi ocupat de un medic dentist sau numai de un medic de medicina generala. Care ar fi argumentele care diferentiaza aceste doua functii? In prezent avem angajat un medic dentist in structura serviciului, propunandu-se ca postul de medic sa fie transformat in post de consilier grad I. Referitor la aplicarea alin.3 al art.13 in ordin se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta. Cumul pensie salariu. ConditiiIntrebare: In situatia in care pe perioada in care este angajat la o societate, un salariat iese la pensie, ii vine decizia de pensionare si el vrea sa continue munca ca salariat, ce obligatii avem noi ca angajator? Mai exact, barbat, nascut pe 08.07.1955 ii vine decizia de pensionare pe 25.08.2020, se pare ca este o pensionare de drept, la 65 ani. Salariatul acum a adus decizia, dar a mentionat ca vrea sa continue munca la societatea noastra ca sofer. Trebuia incetat contractul de munca existent in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?
Descarcati GRATUIT raportul special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"
 

 


 
Angajarea - pasii catre o recrutare de succes
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]