Studii medii. Ce inseamna, cum sunt definite in Romania si importanta lor in HR

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
06 Octombrie 2023
06 Octombrie 2023
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
studii mediistudii medii licealeLegea nr. 1/2011
Studii medii. Ce inseamna, cum sunt definite in Romania si importanta lor in HR
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va rog sa ma ajutati cu clarificarea a ce inseamna "studii medii". Cate clase sunt?
 
Raspunsul specialistului de la PortalCodulMuncii:

Studiile necesare ocuparii unui post se stabilesc de catre angajator tinand cont de prevederile Clasificarii ocupatiilor din Romania (COR), precum si de actele normative cu caracter special prin care se stabilesc nivele de studii minimale pentru ocuparea anumitor functii. In lipsa existentei unor reglementari legale speciale, angajatorii vor avea in vedere la incadrarea persoanelor formarea profesionala (dobandita de acestia prin sistemul national de invatamant sau/si prin programe de formare profesionala in sistemul de formare profesionala a adultilor) care face posibila indeplinirea atributiilor ocupatiei astfel cum acestea sunt specificate in COR.
 
Notiunea de studii medii nu are acoperire legala, acest tip de studii nefiind reglementat prin Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
In aceste conditii putem incerca doar o interpretare a acestei notiuni de studii medii, luand in considerare organizarea sistemului de invatamant preuniversitar reglementat prin Legea nr. 1/2011.
 
Fiti la curent cu NOILE modificari aduse COR-ului! Cititi cu atentie COR "Arborele genealogic" COMPLET pentru identificarea codurilor de ocupatii din Romania, detalii AICI >>>
 
Astfel, la art. 23 din Legea nr. 1/2011 se prevede ca sistemul national de invatamant preuniversitar cuprinde urmatoarele niveluri:
 
a) educatia timpurie (0-6 ani), formata din anteprescolara (0-3 ani) si prescolara (3-6 ani), ambele cuprinzand grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare;
b) invatamantul primar, care cuprinde clasa pregatitoare si clasele I-IV;
c) invatamantul secundar, care cuprinde:
(i) invatamantul secundar inferior sau gimnazial, care cuprinde clasele V-VIII;
(ii) invatamantul secundar superior care poate fi:
- invatamant liceal, care cuprinde clasele de liceu IX-XII/XIII, cu urmatoarele filiere: teoretica, vocationala si tehnologica;
- invatamant profesional cu durata de minimum 3 ani;
d) invatamantul tertiar nonuniversitar, care cuprinde invatamantul postliceal.
(2) Invatamantul liceal este organizat in doua cicluri care se succeda: ciclul inferior al liceului, format din clasele a IX-a - a X-a, si ciclul superior al liceului, format din clasele a XI-a - a XII-a/a XIII-a.
 
(3) Invatamantul liceal, vocational si tehnologic, invatamantul profesional si invatamantul postliceal se organizeaza pentru specializari si calificari stabilite de Ministerul Educatiei si Cercetarii, in conformitate cu Registrul national al calificarilor.
 
Sfatul nostru este sa evitati amenzi usturatoare si sa folositi cat mai rapid Noul COR - De aceea va oferim lucrarea Noul COR - Clasificarea Ocupatiilor din Romania, detalii AICI >>>
 
In conditiile in care, conform prevederilor legale mentionate mai sus, invatamantul secundar inferior (gimnazial) se finalizeaza cu clasa a VIII-a, iar invatamantul superior incepe dupa finalizarea studiilor liceale, in opinia noastra in categoria studii medii, ar putea intra invatamantul secundar superior - invatamant liceal care cuprinde clasele de liceu IX-XII/XIII (absolventi cu diploma de absolvire a licelului sau, daca promoveaza Bacalaureatul, absolventi cu diploma de Bacalaureat).
 

Legea Educatiei Nationale, stabileste, de asemenea:
 
Art. 77 alin. (6) Pentru anumite filiere, profiluri, specializari sau calificari, stabilite de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, absolventii invatamantului liceal pot sustine un examen de certificare a calificarii, separat de examenul de bacalaureat. Continutul, calendarul si modul de organizare ale examenului de certificare a calificarii se stabilesc de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si se dau publicitatii, pentru fiecare generatie, cel mai tarziu la inceputul ultimei clase de liceu.
 
(7) Absolventii invatamantului liceal care sustin si promoveaza examenul de certificare a calificarii primesc certificat de calificare corespunzator nivelului stabilit prin Cadrul national al calificarilor si suplimentul descriptiv al certificatului in format Europass
 
8) Eliberarea certificatului de calificare nu este conditionata de promovarea examenului de bacalaureat
 
(...)
 
(12) In situatia in care absolventii studiilor liceale nu au sustinut/nu au promovat examenul national de bacalaureat, acestia pot beneficia de cursuri de pregatire pentru examenul de bacalaureat, organizate la nivelul unitatilor de invatamant liceal, precum si la nivelul institutiilor de invatamant superior acreditate.
 
Fiecare absolvent poate beneficia o singura data de finantare pentru a participa la cursurile de pregatire pentru examenul de bacalaureat. Cursurile de pregatire in vederea promovarii examenului national de bacalaureat, aprobate de Ministerul Educatiei Nationale, se desfasoara potrivit unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]