Retinem: contractul de voluntariat nu se poate incheia in scopul de a evita incheierea unui contract individual de munca si nu numai.
Specialistii PortalCodulMuncii.ro amintesc:
"Precizam ca in cuprinsul art.12 si art.13 din Legea nr. 78/2014 sunt reglementate principalele drepturi si obligatii ale voluntarului, acestea trebuind reglementate in mod obligatoriu in contractul de voluntariat.
Astfel, contractul de voluntariat nu se poate incheia in scopul de a evita incheierea unui contract individual de munca, a unui contract civil de prestari de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestatiilor respective, fiind lovite de nulitate absoluta contractele de voluntariat incheiate in scopul evitarii incheierii unui contract individual de munca, a unui contract civil de prestari de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros."
250 Modele Fise de Post
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Va amintim faptul ca orice contract de voluntariat este insotit obligatoriu de fisa de voluntariat, care contine descrierea in detaliu a tipurilor de activitati pe care organizatia-gazda si voluntarul au convenit ca acesta din urma le va desfasura pe parcursul contractului de voluntariat, si fisa de protectie a voluntarului si trebuie sa contina urmatoarele clauze:
a) datele de identificare ale partilor contractante;
b) descrierea activitatilor pe care urmeaza sa le presteze voluntarul;
c) timpul si perioada de desfasurare a activitatii de voluntariat;
d) drepturile si obligatiile partilor;
e) stabilirea cerintelor profesionale, a abilitatilor sociale, intereselor de dezvoltare, a celor de sanatate, confirmate prin certificate de sanatate sau alte documente;
f) conditiile de reziliere a contractului.
Asa cum bine stim, la contractul de voluntariat nu exista o contraprestatie materiala. Asadar, nu exista nici implicatii fiscale.