Astfel, Legea 195/2001 reglementeaza participarea persoanelor fizice la actiuni de voluntariat organizate de persoane juridice de drept public si de drept privat, fara scop lucrativ, in Romania, astfel cum prevede art. 1 din aceasta lege.
Voluntariatul este activitatea de interes public (activitatea desfasurata in domenii cum sunt: asistenta si serviciile sociale, protectia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protectie a mediului, social si comunitar si altele asemenea) desfasurata din proprie initiativa de orice persoana fizica, in folosul altora, fara a primi o contraprestatie materiala, in conformitate cu art. 2 lit. a) si b) din Legea 195/2001 .
Totodata, unul dintre principiile pe care se fundamenteaza institutia voluntariatului este prevazut de art. 3 lit. b) din lege, respectiv implicarea activa a voluntarului in viata comunitatii. Cu alte cuvinte intelegem ca interesul general, colectiv, al comunitatii, constituie unul dintre principiile voluntariatului, principiu care guverneaza deci aceasta materie.
Totodata, art. 2 lit. c), d) si e) din aceasta lege defineste urmatorii termeni astfel:
c)organizatia gazda este persoana juridica de drept public sau persoana juridica de drept privat, fara scop patrimonial, care administreaza activitatea de voluntariat. In raport cu natura activitatii desfasurate, complexitatea acesteia, riscurile pe care le implica, impactul produs, respectiv raspunderea pe care o implica, intre parti se poate incheia un contract de voluntariat;
d)contract de voluntariat este o conventie cu titlu gratuit, incheiata intre o persoana fizica, denumita voluntar, si o persoana juridica, denumita organizatie gazda, in temeiul careia prima persoana se obliga fata de a doua sa presteze o activitate de interes public fara a obtine o contraprestatie materiala;
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
250 Modele Fise de Post
e)beneficiarul voluntariatului este persoana fizica sau juridica in folosul careia se desfasoara activitatea de voluntariat. Organizatia gazda poate fi identica sau diferita de beneficiarul voluntariatului.
Din coroborarea lit. c) si e) intelegem ca organizatia gazda este deci persoana juridica de drept public sau persoana juridica de drept privat fara scop patrimonial care administreaza activitatea de voluntariat si care poate fi identica cu beneficiarul voluntariatului.
Conform OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii si OMJ 954/B/C/2000 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea Registrului asociatiilor si fundatiilor, Registrului federatiilor si Registrului national al persoanelor juridice fara scop patrimonial, prin persoane juridice fara scop patrimonial se intelege asociatiile, fundatiile si federatiile care se infiinteaza in baza ordonantei (n.n. OG 26/200), persoanele juridice straine prevazute la art. 76 din ordonanta, asociatiile, fundatiile, uniunile, federatiile si gruparile de persoane juridice infiintate in baza Legii 21/1924 , precum si filialele acestora.
Mentionam ca potrivit art. 212 alin. (4) din Legea 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil , in cuprinsul Codului civil , precum si in cuprinsul celorlalte acte normative in vigoare, sintagmele "persoane juridice fara/cu scop patrimonial", "fara scop patrimonial" si "cu scop patrimonial" se inlocuiesc cu sintagmele "persoane juridice fara/cu scop lucrativ", "fara scop lucrativ" si, respectiv, "cu scop lucrativ".
Art. 206 alin. (2) din noul Cod civil , persoanele juridice fara scop lucrativ pot avea doar acele drepturi si obligatii civile care sunt necesare pentru realizarea scopului stabilit prin lege, actul de constituire sau statut.
Asadar, contractul de voluntariat se poate incheia intre persoana fizica (voluntarul) si o persoana juridica, denumita organizatie gazda, in temeiul careia voluntarul se obliga fata de persoana juridica sa desfasoare o activitate de interes public fara a obtine o contraprestatie materiala.
Potrivit art. 8 alin. (1) din Legea 195/2001 , voluntariatul se desfasoara pe baza unui contract incheiat in forma scrisa, sub sanctiunea nulitatii absolute, intre voluntar si organizatia gazda, in conditii de libertate contractuala a partilor si cu respectarea dispozitiilor prezentei legi.
De o importanta deosebita sunt dispozitiile art. 6 din lege, care interzic incheierea unui astfel de contract in anumite conditii.
Astfel, art. 6 alin. (1) din Legea 195/2001 prevede ca este interzis sa se incheie contract de voluntariat in scopul de a evita incheierea unui contract individual de munca sau, dupa caz, a unui contract civil de prestari de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestatiilor respective.
Alin. (2) din acelasi articol mentioneaza ca sunt lovite de nulitate absoluta contractele de voluntariat incheiate cu aplicarea dispozitiilor prezentei legi de persoanele juridice prevazute la art. 1, in scopul evitarii incheierii unui contract individual de munca sau, dupa caz, a unui contract civil de prestari de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros.
Totodata, alin. (3) prevede ca participarea ca voluntar nu poate substitui serviciul militar sau alte formule alternative care inlocuiesc serviciul militar si nu poate reprezenta un echivalent pentru un loc de munca remunerat.
Asadar, contractul de voluntariat poate fi incheiat daca partile nu urmaresc evitarea incheierii unui contract individual de munca, a unui contract civil de prestari de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestatiilor respective, ci desfasurarea unei activitati de interes public astfel cum este prevazuta de lege, fara a obtine o contraprestatie materiala.
In speta, activitatea de consultanta acordata in domeniul comercial apreciez ca nu reprezinta o activitate de interes public desfasurata in interesul general al comunitatii. Totodata, apreciez ca nu se va putea incheia in calitate de organizatie gazda un contract de voluntariat cu persoana care nu are calitatea de persoana juridica de drept public sau persoana juridica de drept privat fara scop lucrativ.