"Evenimentul s-a produs in incinta sediului secundar al angajatorului X care desfasoara activitati de fabricare a betonului. In aceasta zona se afla statia de betoane, padocuri cu sorturi pentru prepararea betonului, birouri pentru personalul care deserveste statia de betoane, magazia de piese, silozurile pentru depozitat ciment, laboratorul de analiza a betoanelor, utilajele de constructii (excavatoare, buldoexcavatoare, camioane etc), cantarul si cabina pentru paznici.
Echipamentul de munca implicat in eveniment a fost un buldoexcavator marca JCB aflat in patrimoniul angajatorului X.
Buldoexcavatorul este dotat cu anvelope de dimensiuni 20,5 x R25.
Janta pe care se monteaza anvelopa este formata din corpul jantei si cercul de siguranta. Cercul se fixeaza pe corpul jantei prin intermediul unei inel metalic.
Evenimentul s-a petrecut intr-o zi de duminica, in jurul orei 09:00, cand angajatorul nu desfasura activitate. Supravegherea sediului secundar se efectueaza in zilele nelucratoare cu personal propriu intre orele 07.30-17.00, iar intre orele 17.00-07.00 cu agenti de paza angajati ai unei firme specializate.
Legis Plus Legislatia Muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
250 Modele Fise de Post
In ziua respectiva angajatorul X a desemnat pentru efectuarea serviciului de paza pe lucratorul CP.
In jurul orei 07:45, CP a fost sunat de colegul sau RN, de profesie conducator auto, care i-a comunicat ca va veni sa-l viziteze la serviciu. Conform declaratiilor lucratorului CP si a directorului societatii DN, numitul RN se afla in timpul sau liber si nu a fost chemat de catre conducerea societatii la serviciu. Totusi, conform declaratiei directorului, RN avea permisiunea conducerii sa intre in incinta sediului secundar si in timpul in care acesta nu era la serviciu.
Dupa aproximativ 10 minute de discutii cu colegul aflat de paza, RN a facut o inspectie a utilajului pe care il deservea si care se afla in parcarea amenajata. Cu ocazia acestei vizite a constatat ca anvelopa unui alt utilaj (un buldoexcavator) avea o pana la roata stanga. Din proprie initiativa a hotarat sa o repare, chiar daca nu era sarcina lui (era o persoana foarte activa si oferea, deseori, ajutor colegilor pentru reparatiile utilajelor). Societatea nu avea personal si dotari specializate pentru efectuarea operatiile de vulcanizare a anvelopelor. Deoarece, aceste roti de dimensiuni mari necesitau presiuni de aer mari, angajatorul le trimitea pentru reparatii la service-uri autorizate.
Cum s-a produs accidentul?
RN a luat o sticla cu benzina de 1.000 ml din magazia de piese a societatii hotarat sa repare roata buldoexcavatorului dupa o metoda „sofereasca”, dar foarte periculoasa. RN a departat cauciucul de janta cu ajutorul unui levier a turnat benzina in degajarea astfel creata, apoi cu ajutorul brichetei a initiat aprinderea, urmand ca presiunea de vapori obtinuta in urma exploziei sa umfle cauciucul.
Intrucat aceasta metoda este empirica si necontrolabila, explozia a creat o presiune mai mare decat cea admisibila, astfel ca..." continuarea pe PortalSSM.ro