Conform art. 241, Regulamentul intern se intocmeste de catre angajator, insa doar dupa ce s-a consultat cu sindicatul sau cu reprezentantul salariatilor.
Iata dispozitiile minime pe care trebuie sa le regasim detaliate in orice regulament intern:
a) reguli privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii;
b) reguli privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii;
c) drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor;
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
...cititi AICI detalii despre Regulamentul Intern actualizat conform GDPR >>
"Cum putem sa procedam corect astfel ca societatea sa fie acoperita in cazul unui accident de munca, in urmatorul caz? In timpul pauzei de masa, angajatii au voie sa paraseasca unitatea timp de 30 min. Este necesar ca fiecare sa isi faca bilet de voie? Acesta ar fi deosebit de greu, deoarece aproximativ 150 de oameni parasesc unitatea. Trebuie sa mentionam ceva in Regulamentul intern?"
Normele metodologice de aplicare ale Legii nr. 319/ 2006, aprobate prin HG 1425/ 11.10.2006 modificate si completate prin HG 955/ 08.09.2010 si HG 1242/ 14.12.2011 definesc la art. 2 pct.10 accidentul de munca de traseu:
-accident survenit in timpul si pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la domiciliu si invers si care a antrenat vatamarea sau decesul,
- acccident survenit pe perioada pauzei reglementare de masa in locuri organizate de angajator, pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la locul unde ia masa si invers, si care a antrenat vatamarea sau decesul.
Pornind de la aceste prevederi, exista posibilitatea ca prin Regulamentul Intern sa se stabileasca traseul normal al deplasarii angajatilor de la locul de munca la locul unde se serveste masa si invers si perioada de timp cand are loc deplasarea, respectiv traseul normal al deplasarii, precum si perioada de timp cand are loc deplasarea (in cazul in care locul de servit masa este organizat de angajator sau chiar in unitate). In aceasta situatie daca salariatul paraseste unitatea pentru a lua masa intr-un alt loc decat cel organizat de angajator, atunci savarseste o abatere disciplinara (precizandu-se in acest sens si in Regulamentul Intern), iar daca sufera vreun accident, acesta nu va fi considerat accident de munca.
ATENTIE!
Daca salariatul paraseste unitatea in timpul pauzei de masa cu acordul angajatorului si sufera vreun accident, acesta va fi considerat accident de munca, in lipsa unor mentiuni precise cu privire la traseul normal al deplasarii angajatilor de la locul de munca la locul unde se serveste masa si invers.
Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>