Evaluarea riscurilor profesionale generate de agentii biologici se efectueaza tinandu-se cont in primul rand de urmatoarele cinci tipuri de informatii:
1) Clasificarea agentilor biologici care constituie sau pot constitui un pericol pentru sanatate.
2) Recomandarile emise de inspectorii de munca si/sau de inspectorii autoritatilor de sanatate publica, ce indica necesitatea ca agentul biologic sa fie controlat in scopul de a proteja sanatatea lucratorilor care sunt sau pot fi expusi acestui agent biologic, in cursul activitatii lor.
3) Informatiile asupra bolilor ce pot fi contractate datorita unei activitati profesionale a lucratorilor.
4) Efectele alergice si toxicogene ce pot sa rezulte ca urmare a activitatii lucratorilor
5) Informatiile privitoare la bolilele de care sufera un lucrator si care sunt legate direct de munca sa.
ATENTIE!
In calitate de angajator, aveti obligatia de a furniza autoritatii de sanatate publica sau Inspectiei Muncii, la cererea acestora, elementele care au stat la baza evaluarii riscurilor profesionale.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
250 Modele Fise de Post
Pentru toate activitatile susceptibile de a prezenta un risc de expunere la agenti biologici apartinand mai multor grupe, riscurile sunt evaluate pe baza pericolelor reprezentate de catre toti agentii biologici periculosi prezenti.
Evaluarea riscurilor trebuie reinnoita periodic si, in orice caz, la orice modificare a conditiilor de lucru care pot sa determine expunerea lucratorilor la agenti biologici, precum si atunci cand creste numarul bolilor profesionale inregistrate.
Daca rezultatele evaluarii riscurilor profesionale releva existenta unui risc pentru securitatea sau sanatatea lucratorilor, dvs., in calitate de angajator trebuie sa puneti la dispozitia inspectorului de munca si a medicului de medicina muncii, la cererea acestora, informatii privind:
- rezultatele evaluarii riscurilor profesionale;
- activitatile in cursul carora lucratorii au fost sau pot fi expusi la agenti biologici;
- numarul de lucratori expusi;
- numele si competenta persoanei responsabile cu sanatatea si securitatea la locul de munca;
- masurile de protectie si de prevenire luate, inclusiv procedeele si metodele de lucru;
- un plan de urgenta pentru protectia lucratorilor impotriva expunerii la un agent biologic din grupa 3 sau 4, in cazul unei defectari a izolarii fizice.