Care sunt modificarile care s-ar putea concretiza DACA acest proiect de lege va fi aprobat:
Art. 85 (1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca ulterior nu s-a recasatorit si daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani."
Alineatul (2) al art. 86 se modifica dupa cum urmeaza:
"Art. 86 (2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarile sociale de stat."
Art. 87 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 87 Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile prevazute la art. 85 si la art. 86 alin. (1) beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Art. 88 s-ar putea modifica si el, astfel incat sotul supravietuitor care are in ingrijire, la data decesului sustinatorului, unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani, sa beneficieze de pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, in perioadele in care nu obtine venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau in situatia in care acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Mai mult, conform proiectului, sotul supravietuitor, beneficiar de pensie de urmas, ar putea cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, conform legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
De asemenea, proiectul de lege prevede si faptul ca sotul supravietuitor, copiii, parintii si/sau ceilalti mostenitori, in conditiile dreptului comun, care au acceptat mostenirea, sa fie obligati sa restituie sumele incasate necuvenit dupa data decesului pensionarului, ca urmare a nedeclararii decesului in termen de 15 zile de la acesta.
In mod concret, in situatia decesului pensionarului ale carui drepturi de pensie se vireaza in conturi bancare, sumele virate de catre casele teritoriale de pensii, reprezentand drepturi banesti cuvenite acestuia pana la finalul lunii in care a survenit decesul si care nu au fost retrase de persoanele indreptatite, vor fi restituite de catre banci, catre casele teritoriale de pensii, in termen de 3 zile de la solicitarea scrisa a acestora.
Nu il ultimul rand, la articolul nr. 158, dupa alin. (2), se introduce un nou alineat (3) care prevede ca emitentul adeverintelor care atesta incadrarea persoanelor in fostele grupe I si II poarta intreaga raspundere pentru valabilitatea si corectitudinea datelor inscrise in aceste documente, sub sanctiunile prevazute de Codul penal, casele teritoriale de pensii avand obligatia de a verifica intrunirea conditiilor de forma ale adeverintelor, prevazute de legislatia in vigoare.
Va tinem la curent cu noutati pe aceasta tema. Nu uitati ca prevederile expuse mai sus nu se aplica in acest moment. Este un proiect de lege ce trebuie sa isi incheie parcursul legislativ si apoi transformat in lege publicata in Monitorul Oficial. Abia din acel moment vom discuta despre prevederi legale care vor modifica Legea pensiilor, faimoasa 263 din 2010.
Sursa: Senat.ro