La Senat este inregistrata
Propunerea Legislativa ce prevede modificarea Legii Pensiilor astfel incat intre sistemul public de pensii si sistemele proprii de asigurari sociale neintegrale acestuia sa se recunoasca reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea in munca sau vechimea in serviciu, in vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limita de varsta, de invaliditate, de urmas si anticipata (inclusiv partiala).
Conform expunerii de motive, asa cum stabilesc reglementarile in vigoare, pensionarii sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate sistemului public de pensii nu beneficiaza de dreptul la pensie anticipata (inclusiv partiala). "Astfel se creeaza o discriminare intre cei care au cotizat intr-un singur sistem si cei care au cotizat si in cele neintegrate sistemului public de pensii. Aceasta privare de drepturi este rezultatul faptului ca unele persoane au muncit si in alte sisteme, decat cel public, ceea ce produce o inechitate. Dreptul la pensie trebuie sa fie nediscriminatoriu, atata timp cat contributiile aferente anilor de munca au fost achitate.", se precizeaza in cadrul expunerii de motive.
Asadar,
este nevoie de o solutie pentru cei care au iesit din activitatea profesionala, nu isi mai gasesc un loc de munca insa au cotizat la un sistem de asigurari sociale neintegrat sistemului public de pensii. Propunerea legislativa inregistrata la Senat urmareste modificarea alineatului (1) al art. 192 din Legea nr. 263/2010, in sensul includerii in vederea deschiderii dreptului la pensie pentru limita de varsta, de invaliditate, de urmas si a pensiei anticipate, inclusiv cea partiala.
In prezent, prevederile de mai sus nu se aplica. Propunerea legislativa are nevoie de voturile necesare pentru ca apoi legea sa fie promulgata de Presedintele Romaniei si publicata in Monitorul Oficial, pentru a intra in vigoare. Va tinem la curent cu noutati pe aceasta tema.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<