Venituri obtinute din activitati agricole pentru care impozitul pe venit se retine la sursa. Contributii sociale obligatorii

formular 205retinere la sursaimpozitul pe venitCASS
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Vom stabili mai jos care sunt obligatiile societatii comerciale care are ca obiect de activitate comertul cu cereale CAEN 4621 si care este depozitar autorizat (unitate specializata pentru colectare) privind:

* stopajul la sursa pentru achizitia produselor agricole de la persoanele fizice incepind cu 1 iulie 2012 in afara de 2% (impozit venit din agrigultura).

Vom oferi astfel informatii legate de:
- contributiile de asigurari sociale de sanatate 5,5%(CASS)
- contributiile de asigurari sociale 10.5%(CAS)
- retinerea impozitului
- obligatiile declarative si de plata

Solutia consultantului:
 
Potrivit art 296 indice 21 alin (1) lit. h) din Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare , cu aplicabilitate din 01.07.2012, persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitatile agricole prevazute la art. 71 lit. d). au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte.

Potrivit alin (2) ale aceluiasi articol persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I-III si V din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (1).

Baza de calcul:

Potrivit prevederilor art 296 indice 22, pentru persoanele prevazute la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. f) si h), baza de calcul al contributiilor sociale este venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti, diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila prevazuta la art. 50 sau venitul din asociere, dupa caz.

Pentru persoanele prevazute la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. f), baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
In cazul persoanelor care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 71 lit. a)-d) sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara lunar si nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta o treime din salariul de baza minim brut pe tara.

Exceptii:
Potrivit prevederilor art 296 indice 23 alin (1) , persoanele prevazute la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. g), art. 52 alin. (1) lit. d), art. 71 lit. d), precum si cele care realizeaza venituri din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e) nu datoreaza contributie de asigurari sociale.

Potrivit alin (3) ale aceluiasi articol , pentru persoanele care realizeaza intr-un an fiscal venituri de natura celor mentionate la cap. I, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum si venituri de natura celor mentionate la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. a)-d), g) si h), art. 52 alin. (1) lit. b)-d) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e), se calculeaza si se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate asupra tuturor acestor venituri.

Modalitate de declarare si de plata:

Potrivit art 296 indice 24 alin (5) , contribuabilii prevazuti la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. f) si h) datoreaza contributii sociale individuale in cursul anului, sub forma platilor anticipate, platitorii de venituri avand obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor respective in conformitate cu prevederile art. 52 si art. 74 alin. (4), dupa caz.
 
Contributiile retinute se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul. Obligatiile reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate calculate, retinute si virate in cursul anului fiscal de catre platitorii de venit sunt obligatii finale. Contribuabilii cu regim de retinere la sursa a impozitului pe venit datoreaza contributia individuala de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5%.

Contributia de asigurari sociale de sanatate se retine la sursa de catre platitorul veniturilor, care are obligatia declararii (lunar sau trimestrial in Declaratia 112) si platii acesteia. Beneficiarii veniturilor nu au obligatii declarative si de plata.

Potrivit art. 93 alin (2) din Codul fiscal , platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat (formular 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit")

In concluzie:
-    se calculeaza, retine si vireaza contributia de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5% de catre paltitorul de venituri, beneficiarul venitului nu are obligatii declarative si de plata;
-    virarea contributiei se efectuaza pana la 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri sau 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza.
-    se declara in declaratia 112 lunar sau trimestrial, avand in vedere prevederile art 58 alin (1) sau alin (2) din Codul fiscal .
-    se vireaza in contul de trezorerie la care este arondat platitorul de venit in contul beneficiarului BUGETELE ASIG.SOC. SI FD.SPEC.
-    pentru impozitul retinut la sursa se depune declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat - formular 205.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formular 205retinere la sursaimpozitul pe venitCASS

Data aparitiei: 17 Decembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Venituri obtinute din activitati agricole pentru care impozitul pe venit se retine la sursa. Contributii sociale obligatorii Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]