Vom stabili mai jos care sunt obligatiile societatii comerciale care are ca obiect de activitate comertul cu cereale CAEN 4621 si care este depozitar autorizat (unitate specializata pentru colectare) privind:
* stopajul la sursa pentru achizitia produselor agricole de la persoanele fizice incepind cu 1 iulie 2012 in afara de 2% (impozit venit din agrigultura).
Vom oferi astfel informatii legate de:
- contributiile de asigurari sociale de sanatate 5,5%(CASS)
- contributiile de asigurari sociale 10.5%(CAS)
- retinerea impozitului
- obligatiile declarative si de plata
Solutia consultantului:
Potrivit art 296 indice 21 alin (1) lit. h) din Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare , cu aplicabilitate din 01.07.2012, persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitatile agricole prevazute la art. 71 lit. d). au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte.
Potrivit alin (2) ale aceluiasi articol persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I-III si V din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (1).
Baza de calcul:
Potrivit prevederilor art 296 indice 22, pentru persoanele prevazute la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. f) si h), baza de calcul al contributiilor sociale este venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti, diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila prevazuta la art. 50 sau venitul din asociere, dupa caz.
Pentru persoanele prevazute la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. f), baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
In cazul persoanelor care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 71 lit. a)-d) sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara lunar si nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta o treime din salariul de baza minim brut pe tara.
Exceptii:
Potrivit prevederilor art 296 indice 23 alin (1) , persoanele prevazute la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. g), art. 52 alin. (1) lit. d), art. 71 lit. d), precum si cele care realizeaza venituri din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e) nu datoreaza contributie de asigurari sociale.
Potrivit alin (3) ale aceluiasi articol , pentru persoanele care realizeaza intr-un an fiscal venituri de natura celor mentionate la cap. I, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum si venituri de natura celor mentionate la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. a)-d), g) si h), art. 52 alin. (1) lit. b)-d) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e), se calculeaza si se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate asupra tuturor acestor venituri.
Modalitate de declarare si de plata:
Potrivit art 296 indice 24 alin (5) , contribuabilii prevazuti la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. f) si h) datoreaza contributii sociale individuale in cursul anului, sub forma platilor anticipate, platitorii de venituri avand obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor respective in conformitate cu prevederile art. 52 si art. 74 alin. (4), dupa caz.
Contributiile retinute se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul. Obligatiile reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate calculate, retinute si virate in cursul anului fiscal de catre platitorii de venit sunt obligatii finale. Contribuabilii cu regim de retinere la sursa a impozitului pe venit datoreaza contributia individuala de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5%.
Contributia de asigurari sociale de sanatate se retine la sursa de catre platitorul veniturilor, care are obligatia declararii (lunar sau trimestrial in Declaratia 112) si platii acesteia. Beneficiarii veniturilor nu au obligatii declarative si de plata.
Potrivit art. 93 alin (2) din Codul fiscal , platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat (formular 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit")
In concluzie:
- se calculeaza, retine si vireaza contributia de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5% de catre paltitorul de venituri, beneficiarul venitului nu are obligatii declarative si de plata;
- virarea contributiei se efectuaza pana la 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri sau 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza.
- se declara in declaratia 112 lunar sau trimestrial, avand in vedere prevederile art 58 alin (1) sau alin (2) din Codul fiscal .
- se vireaza in contul de trezorerie la care este arondat platitorul de venit in contul beneficiarului BUGETELE ASIG.SOC. SI FD.SPEC.
- pentru impozitul retinut la sursa se depune declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat - formular 205.