Discutiile continua intre sindicalisti si conducerea ArcelorMittal Galati. Recent, a avut o noua runda de negocieri cu privire la incheierea contractului colectiv de munca pentru 2015.
Sindicalistii cer marirea salariilor cu 12% pentru angajatii combinatului. Conducerea ofera maxim 7,3%, conform Mediafax.
Mai mult, conducerea ArcelorMittal Galati a propus ca din prima de 100 de lei pe care o vor oferi angajatilor la final de an, 50 de lei sa fie neconditionata si cealalta suma de 50 de lei sa se acorde doar daca anul 2015 nu inregistreaza niciun accident mortal de munca la ArcelorMittal Galati.
Sindicalistii au refuzat aceasta oferta si au declarat ca daca nu se va ajunge la un consens, se va declansa conflictul de interese. Daca dupa mediere nu se va ajunge la o intelegere, se incepe greva de avertisment si apoi greva generala.
”ArcelorMittal Galati reafirma necesitatea incheierii Contractului Colectiv de Munca, document care prevede cresterea salariilor si a bonusurilor pentru toti angajatii - cu exceptia managerilor - fata de contractul anterior. Pentru muncitori, cresterea medie este de 7,3%, iar pentru salariul de baza, este de 6%”, se arata intr-un comunicat de presa transmis de purtatorul de cuvant al Combinatului, Dorian Dumitrescu, citat de Mediafax.
Legis Plus Legislatia Muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Combinatul ArcelorMittal Galati are cca 6.400 de angajati.
Conform ZF.ro, Arcelor Mittal Galati a pierdut 1,3 miliarde de euro din valoare fata de varful din 2007.
"Perla" siderurgiei a fost evaluata anul trecut la 398 de milioane de euro, cu peste 1,3 mld. de euro mai jos de varful atins in 2007.
Cu toate acestea, ArcelorMittal Galati estimeaza o crestere a productiei in 2015 la peste 2 milioane de tone, datorita investitiilor facute, precum si datorita imbunatatirilor in mediul de afaceri din Romania.
"Situatia noastra dificila, care a condus la pierderi inregistrate in ultimii cinci ani consecutivi, a inceput odata cu criza internationala si a fost adancita prin inasprirea conditiilor economice la nivel local, in special in domenii precum electricitate si gaze naturale.", a precizat Bruno Ribo, director general ArcelorMittal Galati, in cadrul unui interviu oferit pentru Agerpres, publicat in data de 26 noiembrie 2014.
Intrebat de reporterii Agerpres masura in care exista acord cu conditiile impuse marilor consumatori in ceea ce priveste politica de personal, Directorul General al companiei a declarat:
"Intelegem punctul de vedere al statului si necesitatea de a mentine cat mai multe locuri de munca in tara.
Totusi, trebuie luat in considerare faptul ca mediul de afaceri actual este directionat catre asigurarea unei competitivitati din ce in ce mai ridicate. Imbunatatire eficientei este o cerinta constanta, daca vrem sa continuam sa activam pe piata noastra.
Prin urmare, trebuie sa dezvoltam utilizarea de tehnologii moderne, pentru eficientizarea organizatiilor noastre si reducerea decalajelor fata de nivelul de referinta. Vom face acest lucru respectand legea si intr-o maniera responsabila din punct de vedere social, asa cum am facut-o dintotdeauna."
Ce va urma la ArcelorMittal? Se vor concretiza mariri salariale de 12%, cat au cerut sindicalistii? Vor exista angajati care vor intra in greva? Ce masuri vor lua reprezentantii marelui ArcelorMittal pentru a-si mentine angajatii motivati sa ofere rezultate necesare pentru ca "Perla" Siderurgiei sa redevina ceea ce ar putea fi?
Va tinem la curent cu toate noutatile pe aceasta tema.
Surse: Agerpres.ro, Mediafax, ZF.ro, Economica.net