Evaluarea salariatilor reprezinta un aspect pe care angajatorii nu isi permit sa il neglijeze. Spre exemplu, fara procedura evaluarii, angajatorii nu au cum sa isi concedieze angajatii pe motiv de necorespundere profesionala.
Acesta este un simplu exemplu de drept pe care angajatorii il au la dispozitie si de care nu toti se pot bucura.
Evaluarea salariatilor va putea fi utilizata de catre angajator in managementul resurselor umane in diferite scopuri, care au fost identificate de la inceput ca obiective ale procesului.
Din punct de vedere juridic insa, consecintele evaluarii salariatilor sunt de alta natura, ele putand viza continuarea, incetarea sau modificarea raporturilor de munca.
Aceste consecinte juridice ale evaluarii salariatilor constituie, in fapt, una dintre noutatile legislative pe care Legea nr. 40/2011 le-a adus cu sine. Fireste, si pana acum companiile realizau evaluari ale salariatilor lor, dar efectele acestor evaluari nu puteau fi atat de directe si de importante, deoarece birocratia unei concedieri sau a unei modificari a contractului de munca era mai mare.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Evaluarea periodica a salariatilor si rezultatele ei au dobandit, in urma modificarilor legislative, o deosebita importanta atunci cand se pune problema restructurarii unitatii. Intr-adevar, salariatii care urmeaza sa fie concediati vor fi selectati in functie de rezultatele pe care le-au obtinut cu prilejul celei mai recente evaluari.
Nu uitati: Concedierea colectiva este reglementata prin art. 68 – 74 din Codul muncii, prevederi care se completeaza cu cele cuprinse in contractele colective de munca aplicabile.
O concediere colectiva reprezinta mai mult decat o simpla insumare de concedieri individuale; ea poate produce efecte sociale foarte mari, poate sa se repercuteze asupra unei comunitati, paralizand uneori localitati intregi. De aceea, legea prevede o procedura speciala, drepturi deosebite pentru salariatii concediati, conditii in plus pentru angajator la operarea concedierii.
O concediere are caracter colectiv daca indeplineste urmatoarele conditii (cumulativ):
Antreneaza desfacerea contractului de munca a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.
Mentionam ca numarul minim de salariati care trebuie disponibilizati pentru ca masurile de protectie privind concedierea colectiva sa devina aplicabile este concordant cu prevederile Directivei Consiliului Europei 98/59/CE privitoare la concedierea colectiva.
La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, vor fi luati in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din motive ce nu au legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri de aceasta natura, cu cel putin 30 de zile inaintea demararii procedurii de concediere colectiva.
De asemenea, nu vor fi luati in calcul salariatii carora le expira contractul incheiat pe durata determinata, cu exceptia cazurilor in care intervine concedierea lor inainte de data expirarii acestor contracte.
Sursa: Cartea Verde a Legislatiei Muncii