Scutiri de taxe, mariri salariale si anumite facilitati fiscale pentru angajatori. Sa fie aceasta solutia pentru a rezolva criza fortei de personal din constructii? Ramane de vazut, dar presedintele Valentin Petrescu, presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) ramane optimist.
Aceste considera ca aproximativ 10% dintre muncitorii calificati s-ar putea intoarce in Romania, ca urmare a maririlor salariale:
"(...) In acest moment, in Romania exista un deficit de 400.000 de persoane. Incercam ca prin aplicarea Ordonantei 114 sa rezolvam cat de cat problema salariatilor pe mai multe planuri. Incercam sa stopam plecarea oamenilor din tara, incercam sa aducem inapoi oameni plecati, in special din Italia care se confrunta in prezent cu o recesiune. Cel putin 10% dintre muncitorii calificati din strainatate estimam ca se vor intoarce in Romania. Nu vorbim de niste salarii exorbitante. Pentru un specialist, un salariu de 500 de euro nu este ceva iesit din comun. Insa de aici se pleaca. 3.000 de lei va avea un necalificat, iar pentru specialisti salariile vor fi mult mai mari", a apreciat Valentin Petrescu, conform Agerpres.
Presedintele FPSC a mai adaugat ca nu crede ca IMM-urile vor intra in insolventa, iar majorarea salariilor la un brut de 3.000 de lei nu ar trebui sa aiba un astfel de impact salarial.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Diurna legala in Romania si in strainatate
40 Modele de Regulament Intern
"Ordonanta prin care se prevede majorarea salariilor trebuie imbunatatita, pentru ca nu ne dorim cresteri doar in zona salariala. Exista si scapari in aceasta ordonanta. Vrem un mediu de afaceri concurential, corect, transparent", a concluzionat Valentin Petrescu.
De asemenea, companiile romanesti doresc sa angajeze romani, in detrimentul muncitorilor din alte tari. Asa ca aceasta oportunitate de a atrage muncitorii calificati in Romania, ar putea fi una dintre cele mai benefice metode.
OUG 114/2018: Acordarea facilitatilor in sectorul constructiilor! La ce trebuie sa fie atenti angajatorii
1. Pentru acordarea facilitatilor, trebuie indeplinite cumulativ toate conditiile prevazute de art. 60 pct. 5 din Codul fiscal.
Astfel, in masura in care veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3) din Codul fiscal, realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, scad sub 3.000 lei, conditia prevazuta la lit. c)...mai multe despre OUG 114/2018 aici >>>