Care sunt cele mai importante modificari aduse de noul ordin CNAS 798/2014 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 60/32/2006?
Referitor la veniturile luate in calcul pentru stabilirea cotei de contributie pentru concedii si indemnizatii de 0,85%, iata care sunt tipurile de venituri pentru care se datoreaza aceasta contributie, asa cum precizeaza Adrian Benta pentru Contabilul.ro:
- venituri supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului fiscal;
- venituri declarate in contractele de asigurare sociala, pentru persoane care incheie un contract de asigurari sociale pentru concedii si indemnizatii pentru maternitate si concedii si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav, in conditiile in care au inceput stagiul de cotizare pana la data de 1 ianuarie 2006;
- venituri declarate la casele de asigurari de sanatate de catre sotia (sau sotul) titularului intreprinderii individuale/ persoanei fizice autorizate care, fara a fi inregistrata in registrul comertului si autorizata sa functioneze ea insasi ca titulara a intreprinderii individuale/persoana fizica autorizata sau fara a fi salariata, participa in mod obisnuit la activitatea intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate, indeplinind fie aceleasi sarcini, fie sarcini complementare.
250 Modele Fise de Post
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Cat despre concediile pentru sarcina si lauzie, in cazul femeilor care nu mai indeplinesc conditiile necesare pentru a fi asigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate din motive neimputabile lor insa nasc in 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat, beneficiaza de aceleasi drepturi ca si o persoana asigurata. Indemnizatia se va achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre casele de asigurari de sanatate unde medicul de familie al asiguratei are conventie incheiata, explica Adrian Benta pentru Contabilul.ro.
Mai mult, daca angajatorul isi suspenda temporar activitatea sau activitatea acestuia inceteaza prin faliment, dizolvare, divizare sau fuziune, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciara, lichidare judiciara sau prin orice alta modalitate prevazuta de lege, concediile medicale si indemnizatiile pentru: incapacitate temporara de munca, prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, maternitate, ingrijirea copilului bolnav sau de risc maternal se vor achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. Acestea se vor achita de catre casele de asigurari de sanatate unde medicul de familie al asiguratului are conventie incheiata.
Nu in ultimul rand, noul ordin CNAS 798/2014 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 60/32/2006 prevede completarea listei afectiunilor pentru care durata concediilor nu diminueaza numarul de zile de concediu medial acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni. Printre acestea, mai nou se regasesc si bolile cardiovasculare.