Va reamintim ca incepand cu data de 16 aprilie 2022, salariatii pot beneficia de un nou tip de concediu, concediu si indemnizatia pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice.
Conform Legii nr. 24/2022, incepand cu data de 16 aprilie 2022, salariatul care insoteste un pacient cu afectiuni oncologice in varsta de peste 18 ani, la interventii chirurgicale si tratamente prescrise de medicul specialist, beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice.
Exista o conditie insa: aceea ca salariatii sa fi cotizat cel putin 6 luni in ultimele 12 luni.
Beneficiati de un capitol nou care explica impecabil intreaga procedura si toate implicatiile pe care le presupune acordarea unui concediu medical pentru ingrijirea pacientilor cu afectiuni oncologice, VEZI AICI >>>
"Angajatii care au fost operati de cancer (indiferent cand) beneficiaza de deduceri suplimentare sau scutiri contributii la calculul salariului?"
Raspunsul specialistilor:
Nu sunt reglementate legal exceptii de la plata contributiilor sociale pentru persoanele care sufera de afectiuni oncologice. Totodata, nu sunt reglementate deduceri suplimentare de la plata impozitului pe venit.
Angajatorul poate reglementa prin contractul de munca/regulamentul intern acordarea de ajutoare pentru boli grave si incurabile, iar aceste ajutoare astfel reglementate nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale (art. 76 alin. (4) lit. a) si art. 142 lit. b)).
De asemenea, persoana care ingrijeste bolnavul cu afectiuni oncologice poate beneficia de concediu medical pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice, iar aceasta indemnizatie este neimpozabila.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<