- orice platitor de venituri de natura salariala sau asimilate salariilor
- institutiile publice care calculeaza, retin, platesc si, dupa caz, suporta, potrivit prevederilor legale, contributii sociale obligatorii, in numele asiguratului
Sunt platitori ai contributiei de asigurari sociale de stat in cota redusa cu 5 procente si:
- intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale
- membrii intreprinderii familiale
- persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice
- persoanele care realizeaza venituri din profesii libere
- persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Legis Plus Legislatia Muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Pentru aceste categorii de beneficiari ai reducerii cu 5 procente a cotei de contributie la asigurarile sociale de stat, cota de contributie la CAS este de 26,3%.
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale (CAS) este venitul declarat sau norma de venit care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig (art. 296 indice 22 alin. (1) din Codul fiscal).
Nu datoreaza CAS persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sistemele proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute mai sus.
Totodata contribuabilii al caror venit ramas dupa deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestui venit, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim mentionat, nu datoreaza contributie de asigurari sociale.