Mai bine de jumatate dintre medicii bucuresteni sufera de stres profesional

Mara Dobrin
Mara Dobrin
25 Decembrie 2017
25 Decembrie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
stres profesional medicistres profesional 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Stresul este una dintre acele stari emotionale care afecteaza mai bine de jumatate dintre angajatii din Sanatate. Si nici nu este de mirare. Se pare ca vorbim atat de stresul personal, cat si profesional.

Medicii din Bucuresti sufera de stres personal, 52% de stres profesional, iar 36% de stres legat de interactiunea cu pacientul, iar 24% sufera de toate cele trei tipuri, potrivit unui studiu prin care a fost masurat nivelul de stres profesional in randul medicilor din Capitala, prezentat de Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB), informeaza Agerpres.

Studiul a mai aratat ca acesti angajati lucreaza in medie 42,9 ore pe saptamana si pot ajunge sa consulte in medie 18,2 pacienti pe zi. Iar unii dintre angajatii au chiar si al doilea sau al treilea job (30% au doua locuri de munca, iar 12 la suta, trei sau mai multe joburi).


Personalul medical roman este mai stresat decat cel european


Cifrele nu sunt deloc imbucuratoare, nivelul de stres fiind mai crescut in Romania, fata de alte tari europene. Dar sindromul burnout creeaza probleme si in alte tari ale Uniunii.

Ce este fenomenul "job burnout" si de ce din ce in ce mai multi angajati sunt afectati


Ca joburile din ziua de astazi sunt din ce in ce mai solicitante, nu mai este un secret pentru nimeni, iar angajatii, chiar si cei tineri, incep sa se resimta.

Asa s-a nascut termenul de "job burnout", care se refera la oboseala pe care o resimt salariatii dupa serviciu. Acestia sunt in general salariatii care au foarte multe sarcini la birou, muncesc peste program si se simt extenuati. Desigur ca acasa sunt nevoiti sa se confrunte cu alte probleme, ceea ce creeaza un adevarat stres pentru acesti angajati.

Iata ce a declarat Mihai Casu, medic primar psihiatru: "Undeva pana la 50% dintre tinerii angajati sufera intr-un fel sau altul de sindromul "burnout", se pune o presiune mare pe angajati...citeste mai multe aici >>>


In acest context, este demn de mentionat ca nivelul sindromului burnout in Franta este de 42,4%. In Germania este de 48,7%, iar in SUA, de 45,8%.

Totusi, vestile nu sunt foarte bune nici pentru Europa. In 12 tari europene aproximativ 43% dintre medici sufera de epuizare emotionala. Nici in Anglia lucrurile nu stau mai bine, in contextul in care unul din trei medici este epuizat.


Ce este de facut, pentru a scapa de stresul produs la locul de munca?


In primul rand, asigura-te ca nu iti dedici intreaga viata locului de munca. Desigur ca eficienta si competenta sunt extrem de importante si probabil ca orice angajat are obligatia morala de a-si face treaba cat mai bine, dar aceasta nu inseamna ca trebuie sa te intorci la ora 21 de la birou...Pastreaza echilibrul intre viata profesionala si cea personala, recomanda specialistii.



Sursa: Agerpres


NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]