Valul de modificari legislative din ultima vreme a facut ca multe dintre prevederile care nu au suferit nicio schimbare anul acesta sa fie puse sub semnul intrebarii de angajatori. Vom lamuri astfel mai multe aspecte care se refera la articolul 11 din OUG nr. 111/2010 modificata prin OUG nr. 124/2011, in privinta concediului de crestere a copilului.
Raspuns:
Mentionam, asadar, ca drepturile prevazute de OUG 111/2010 se pot acorda numai persoanelor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii generice:
a) sunt cetateni romani, cetateni straini sau apatrizi;
b) au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
c) locuiesc in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care se solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
40 Modele de Regulament Intern
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
In vederea asigurarii participarii ambilor parinti/adoptatori/tutori/persoane care au primit copilul in plasament la cresterea si ingrijirea copilului, incepand cu data de 1 martie 2012, dreptul la concediul pentru cresterea copilului se acorda in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere copil este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.
In ceea ce ne priveste, nu consideram aceasta reglementare ca fiind oportuna. De regula, mama copilului este cea care solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, avand in vedere rolul sau deosebit in perioada primilor ani din viata copilului, iar o inlocuire brusca a acesteia cu tatal copilului ar genera cel putin probleme organizatorice.
Pe de alta parte, nu poate fi neglijata situatia veniturilor impozabile realizate de parintii copilului in ultimele 12 luni anterioare nasterii acestuia, in functie de care se calculeaza cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului. Astfel, parintele care a realizat venituri impozabile mici, completate eventual cu perioade asimilate necontributive, va beneficia de o indemnizatie pentru cresterea copilului in cuantum deosebit de mic, ce poate genera chiar probleme existentiale.
In privinta asigurarii participarii ambilor parinti la cresterea copilului, consideram ca reglementarile normative initiale ar fi fost suficiente, oferind urmatoarele variante:
- drepturile prevazute de OUG 111/2010 pot fi solicitate optional, de oricare dintre parintii copilului, daca acestia indeplinesc cerinta stagiului de cotizare;
- in situatiile de suspendare a drepturilor prevazute de OUG 111/2010 (exemplu: parintele beneficiar este decazut din drepturile parintesti, executa o pedeapsa privativa de libertate mai mare de 30 de zile etc.), aceste drepturi pot fi solicitate de celalalt parinte, daca indeplineste cerinta stagiului de cotizare;
- daca intervine decesul parintelui care indeplinea conditiile pentru a beneficia de drepturile prevazute de OUG 111/2010, iar parintrele supravietuitor nu idneplineste conditiile in acest sens, acesta va avea dreptul sa beneficieze, la cerere, de drepturile parintelui decedat.