Dupa cum bine stim, cercetarea accidentelor de munca se efectueaza in mod obligatoriu, in conditii ce variaza de la un caz la altul.
Conform ITMGalati.ro, iata cum se realizeaza cercetarea evenimentelor:
- de catre angajator, in cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporara de munca;
- de catre inspectoratele teritoriale de munca, in cazul evenimentelor care au produs invaliditate evidenta sau confirmata, deces, accidente colective, incidente periculoase, in cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporara de munca lucratorilor la angajatorii persoane fizice, precum si in situatiile cu persoane date disparute;
- de catre Inspectia Muncii, in cazul accidentelor colective, generate de unele evenimente deosebite, precum avariile sau exploziile;
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
- de catre autoritatile de sanatate publica teritoriale, respectiv a municipiului Bucuresti, in cazul suspiciunilor de boala profesionala si a bolilor legate de profesiune.
Mentionam faptul ca rezultatul cercetarii evenimentelor se vor consemna in mod obligatoriu in cadrul unui proces verbal.
Atentie! Accidentele de munca, conform legislatiei in domeniu, presupune vatamarea violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu. Aceste pot provoca incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice, invaliditate sau deces.
Intr-o analiza atenta a cauzelor care conduc la producerea accidentelor, se constata ca originile acestora se regasesc cu mult inainte de momentul producerii accidentului, de cele mai multe ori se intrepatrund doua sau mai multe cauze iar efectele uneia poate favoriza cresterea efectelor celeilalte.
In multe situatii, cauza accidentului o poate reprezenta un element minor in aparenta cum ar fi, deficiente de securitate si sanatate in munca, deficiente in instruirea profesionala, ceea ce poateduce la minimalizarea de catre lucrator a factorilor de risc profesional.
Nu uitati faptul ca producerea unui accident de munca implica interactiunea a cel putin doua cauze: una obiectiva si alta subiectiva.
In evaluare se tine cont de cele patru elemente ale procesului de munca, care reprezinta sistemul de munca si care prin disfunctionalitatea lor pot conduce aparitia riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionale, riscuri care dupa producerea evenimentului se transforma in cauze.
Datorita caracteristicilor sistemelor de munca, orice eveniment produs in interiorul acestora va afecta atat fiecare element, cat si sistemul in ansamblu.