Tot ce trebuie sa stiti despre cercetarea accidentelor de munca!

Gabriela Dita
Gabriela Dita
03 Octombrie 2014
03 Octombrie 2014
Gabriela Dita
Gabriela Dita
ssmcercetarea accidentelor de muncaaccidente de muncaprotectia munciicercetare accidente de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Dupa cum bine stim, cercetarea accidentelor de munca se efectueaza in mod obligatoriu, in conditii ce variaza de la un caz la altul.

Conform ITMGalati.ro, iata cum se realizeaza cercetarea evenimentelor:

- de catre angajator, in cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporara de munca;

- de catre inspectoratele teritoriale de munca, in cazul evenimentelor care au produs invaliditate evidenta sau confirmata, deces, accidente colective, incidente periculoase, in cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporara de munca lucratorilor la angajatorii persoane fizice, precum si in situatiile cu persoane date disparute;

- de catre Inspectia Muncii, in cazul accidentelor colective, generate de unele evenimente deosebite, precum avariile sau exploziile;

- de catre autoritatile de sanatate publica teritoriale, respectiv a municipiului Bucuresti, in cazul suspiciunilor de boala profesionala si a bolilor legate de profesiune.

Mentionam faptul ca rezultatul cercetarii evenimentelor se vor consemna in mod obligatoriu in cadrul unui proces verbal.


Atentie! Accidentele de munca, conform legislatiei in domeniu, presupune vatamarea violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu. Aceste pot provoca incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice, invaliditate sau deces.

Intr-o analiza atenta a cauzelor care conduc la producerea accidentelor, se constata ca originile acestora se regasesc cu mult inainte de momentul producerii accidentului, de cele mai multe ori se intrepatrund doua sau mai multe cauze iar efectele uneia poate favoriza cresterea efectelor celeilalte.

In multe situatii, cauza accidentului o poate reprezenta un element minor in aparenta cum ar fi, deficiente de securitate si sanatate in munca, deficiente in instruirea profesionala, ceea ce poateduce la minimalizarea de catre lucrator a factorilor de risc profesional.

Nu uitati faptul ca producerea unui accident de munca implica interactiunea a cel putin doua cauze: una obiectiva si alta subiectiva.

In evaluare se tine cont de cele patru elemente ale procesului de munca, care reprezinta sistemul de munca si care prin disfunctionalitatea lor pot conduce aparitia riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionale, riscuri care dupa producerea evenimentului se transforma in cauze.

Datorita caracteristicilor sistemelor de munca, orice eveniment produs in interiorul acestora va afecta atat fiecare element, cat si sistemul in ansamblu.


NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]