Protectia Muncii: Angajatul a absolvit cursul de inspector SSM. Putem modifica fisa postului in conformitate?

08 Septembrie 2014
08 Septembrie 2014
inspector ssmatributii ssmcumul functii ssminspector ssm compatibilitateprotectia muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X




Avem de-a face cu o speta analizata si solutionata de specialisti, cu privire la posibilitatea de modificare a fisei postului pentru un angajat.

Acesta va fi pe functia de sef depozit insa are si certificat de absolvire a unui curs de 80 de ore pentru inspector SSM. Se procedeaza corect daca i se adauga in fisa postului la alte atributii si aceea de inspector SSM sau se va emite o decizie in care se precizeaza ca acesta va ocupa si functia de inspector SSM?

Specialistii PortalCodulMuncii.ro ne ofera un raspuns:

Va amintim faptul ca in functie de marimea intreprinderii activitatile din domeniul securitatii si sanatatii se efectueaza:

a) prin asumarea de catre angajator, in conditiile art. 9 alin. (4) din lege, a atributiilor pentru realizarea masurilor prevazute de lege;
b) prin desemnarea unuia sau mai multor lucratori pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie;
c) prin infiintarea unuia sau mai multor servicii interne de prevenire si protectie la nivelul angajatorului, cu angajati proprii;
d) prin apelarea la servicii externe de prevenire si protectie.

In situatia in care intreprinderea permite ca activitatea din domeniul SSM sa se efectueze prin desemnarea unui lucrator care sa se ocupa de activitatile de prevenire si protectie,  acesta este desemnat prin decizie scrisa de catre angajator din randul salariatilor incadrati cu contract individual de munca cu norma intreaga.

Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.

Codul muncii prevede ca lucratorii desemnati trebuie sa aiba, in principal, atributii privind securitatea si sanatatea in munca si, cel mult, atributii complementare. Legea nu face o enumerare a activitatilor complementare.

Cumulul de functii la acelasi angajator este permis, astfel ca orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

In Codul muncii se reglementeaza dreptul salariatului de a munci la acelasi angajator in baza unor contracte individuale de munca.

Prin urmare, apreciem ca pentru fiecare dintre cele doua functii se poate incheia cate un contract individual de munca, un CIM cu norma intreaga pentru activitatea de SSM si un alt CIM cu norma partiala pentru cealalta functie.
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]