Potrivit informatiilor oferite de Victor Picu, presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), institutia este pregatita sa plateasca indemnizatii de
somaj tehnic pentru un numar de pana la un milion de persoane.
1) In ce priveste masurile pe care angajatorii trebuie sa le ia daca si-au inchis activitatea ca urmare a Decretului privind starea de urgenta, pentru ca angajatii sai sa primeasca indemnizatia de somaj tehnic sustinuta de stat, intr-un interviu acordat
Agerpres, Victor Picu a explicat ca, dupa ce angajatorii au suspendat contractele de munca ale angajatilor, (conform articolului 52, litera c, din Codul Muncii),
se depune la Ministerul Economiei, o cerere de eliberare a Certificatului pentru Situatii de Urgenta.
2) Ulterior, cu acel certificat, impreuna cu cererea si cu anexa angajatilor care au contractul suspendat, se depun aceste doua documente, prin email, la ANOFM.
“ Pentru cei care si-au inchis activitatile economice in urma deciziilor autoritatilor publice, certificatul emis de Ministerul Economiei este necesar, acest certificat este reglementat si prin decretul prezidential, iar acest certificat reprezinta cea mai simpla masura pe care poti sa o iei ca sa poti dovedi, iar ANOFM sa poata plati banii pentru aceste persoane care au fost afectate in mod direct de masurile autoritatilor publice”, a declarat Victor Picu pentru Agerpres.
3) Potrivit presedintelui ANOFM, “
certificatul se va elibera foarte rapid, online, si va face dovada ca te afli in categoriile respective”.
4) Se depun astfel la ANOFM
doar certificatul si lista angajatilor. Lista trebuie sa contina si salariul brut al fiecarui angajat.. Statul va plati 75% din salariul brut. Modelul tip pentru lista a fost anexata ordonantei si poate fi accesata
AICI.
“ Dar in prima faza, procedura somajului tehnic, generic spus somaj tehnic, pentru ca sensul legii este intreruperea temporara a contractului de munca, trebuie s-o faca angajatorul”, a mentionat Victor Picu.
5) Documentele se depun online, cu mentiunea ca fiecare judet are o adresa de email dedicata pentru aceste depuneri (numele judetului @anofm.gov.ro; de exemplu, brasov@anofm.gov.ro, sau caras-severin@anofm.gov.ro).
6) CERERILE SE DEPUN de la 1 aprilie 2020, iar platile se fac incepand cu luna aprilie pentru luna martie ATENTIE! Nu este obligatoriu ca cererile sa fie depuse deja de azi.
“(…) ordonanta spune foarte clar ca se va plati luna prezenta pentru luna trecuta. Avem urmatorul caz - decretul a intrat in vigoare pe 16 martie, si avem platile intre 16 martie si 31 martie, si platile de pe 1 aprilie si 15 aprilie. Si atunci, pentru a beneficia de plata acestei jumatati de luna, angajatorii pot depune aceste cereri de pe 1 aprilie”, a explicat Victor Picu pentru aceeasi sursa.
7) Indemnizatiile vor fi platite angajatorului, iar angajatorul va plati mai departe indemnizatia catre salariat.
8) Conform ordonantei, platile vor fi facute in maximum 30 de zile, cel mai probabil in luna aprilie.
Referitor la firmele care nu intra sub incidenta decretului, dar care au suferit pierderi financiare, pentru a beneficia de indemnizatia de somaj tehnic, Victor Picu a precizat, citat de aceeasi sursa:
“ Sunt doua conditii cumulative - prima e sa aiba incasari cu 25% mai putin decat media lunilor ianuarie si februarie, iar a doua conditie este sa nu aiba bani pentru salarii. Aceasta masura cu privire la acesti angajatori este pentru cei care isi doresc sa mentina oamenii si sa nu ii disponibilizeze, iar statul vine in ajutorul lor sa plateasca aceste indemnizatii, aceste sume pentru somajul tehnic. Asta inseamna ca ei nu au bani pentru acest somaj tehnic, deci este o conditie cumulativa impreuna cu cea de mai sus.”
Cele doua conditii amintite mai sus vor fi certificate printr-o declaratie pe proprie raspundere a angajatorului.
ANOFM a pus la dispozitie si un numar unic (021.4444.000) pentru a fi la dispozitia celor care doresc mai multe informatii si clarificari in aceasta perioada.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<