In vederea intocmirii cererii de acordare a indemnizatiei de somaj sunt necesare cateva documente esentiale, dupa cum urmeaza: - Act de identitate in original
- Act de studii si calificare, in original si in copie
- Acte eliberate de organele financiare teritoriale, acte care sa ateste ca persoana in cauza nu realizeaza venituri sau ca veniturile obtinute sunt mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta.
- Adeverinta medicale care sa ateste ca persoana este sanatoasa clinic, apta de munca sau ca are restrictii medicale eventuale.
De la o categorie de beneficiar la alta, in vederea obtinerii indemnizatiei de somaj, mai sunt necesare si alte documente.
In ceea ce priveste perioada in care se beneficiaza de indemnizatie de somaj, reamintim faptul ca aceasta este stabilita in functie de stagiul de cotizare. - 6 luni de indemnizatie de somaj pentru persoanele ce detin stagiu de cotizare de cel putin un an;
- 9 luni de indemnizatie de somaj pentru persoanele ce detin stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
- 12 luni de indemnizatie de somaj pentru persoanele ce detin stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Cuantumul indemnizatiei de somaj este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
Conform art. 39 alin. (2) din Legea 76/2002, cuantumul indemnizatiei de somaj este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia (660 de lei, de la 1 martie 2024), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a), la care se adauga o suma calculata prin aplicarea, asupra mediei veniturilor care constituie baza de calcul al indemnizatiei de somaj pe ultimele 12 luni in care s-a realizat stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
Valoarea ISR, la care se adauga o suma calculata prin aplicarea (asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare) unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare:
3% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani;
5% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani;
7% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani;
10% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.
In 2024, beneficiaza de indemnizatie de somaj persoanele care indeplinesc urmatoarele conditii:
- un stagiu de cotizare de cel putin 12 luni in ultimele 24 de luni inainte de a depune cererea de somaj
- nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta (
- nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
- sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<