In vederea intocmirii cererii de acordare a indemnizatiei de somaj sunt necesare cateva documente esentiale, dupa cum urmeaza: - Act de identitate in original
- Act de studii si calificare, in original si in copie
- Acte eliberate de organele financiare teritoriale, acte care sa ateste ca persoana in cauza nu realizeaza venituri sau ca veniturile obtinute sunt mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta.
- Adeverinta medicale care sa ateste ca persoana este sanatoasa clinic, apta de munca sau ca are restrictii medicale eventuale.
De la o categorie de beneficiar la alta, in vederea obtinerii indemnizatiei de somaj, mai sunt necesare si alte documente.
In ceea ce priveste perioada in care se beneficiaza de indemnizatie de somaj, reamintim faptul ca aceasta este stabilita in functie de stagiul de cotizare. - 6 luni de indemnizatie de somaj pentru persoanele ce detin stagiu de cotizare de cel putin un an;
- 9 luni de indemnizatie de somaj pentru persoanele ce detin stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
- 12 luni de indemnizatie de somaj pentru persoanele ce detin stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Cuantumul indemnizatiei de somaj este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
Conform art. 39 alin. (2) din Legea 76/2002, cuantumul indemnizatiei de somaj este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia (660 de lei, de la 1 martie 2024), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a), la care se adauga o suma calculata prin aplicarea, asupra mediei veniturilor care constituie baza de calcul al indemnizatiei de somaj pe ultimele 12 luni in care s-a realizat stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
Valoarea ISR, la care se adauga o suma calculata prin aplicarea (asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare) unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare:
3% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani;
5% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani;
7% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani;
10% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.
In 2024, beneficiaza de indemnizatie de somaj persoanele care indeplinesc urmatoarele conditii:
- un stagiu de cotizare de cel putin 12 luni in ultimele 24 de luni inainte de a depune cererea de somaj
- nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta (
- nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
- sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<