Ni se expune o speta cu privire la un salariat aflat in CMI. Firma s-a mutat din Iasi la Timisoara.
Persoanei in cauza i s-a oferit un post si cazare gratuita cand va termina concediul. Avand in vedere ca salariul este acelasi, salariatul a refuzat sa vina la serviciu, mentionand ca toti ceilalti angajati care au procedat astfel au primit salarii compensatorii.
Se mentioneaza ca angajatorii refuza sa ii plateasca salarii compensatorii. Cum procedam in mod corect aflam de la specialistii PortalCodulMuncii.ro:
Potrivit prevederilor art. 67 din Codul muncii, republicat, salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.
Asadar, un salariat concediat in temeiul prevederilor art. 65 alin. (1) din Codul muncii, republicat, poate beneficia de salarii compensatorii in conditiile prevazute de contractul colectiv de munca, daca se incadreaza in conditiile de acordare a acestora astfel cum sunt stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil.
250 Modele Fise de Post
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Prin urmare, dreptul la platile compensatorii se acorda in conditiile contractului colectiv de munca valabil la nivelul unitati angajatoare si in perioada in care acest contract este in vigoare. De altfel, aceste drepturi ar fi trebuit sa faca obiectul deciziei de concediere, respectiv sa fie inscrise in cuprinsul acesteia sau al altui act adminsitrativ emis de angajator cu ocazia concedierii.
Astfel, situatia prezentata in speta dvs., de sistare a acordarii platilor compensatorii, poate avea mai multe cauze, cum ar fi incetarea valabilitatii contractului colectiv de munca aplicabil, lipsa fondurilor angajatorului sau chiar concedierea dvs. disciplinara pentru neprezentare la munca.
In situatia in care, sistarea acordarii platilor compensatorii reprezinta un abuz din partea angajatorului, si pe cale de consecinta o neindeplinire a obligatiilor ce deriva din aplicarea prevederilor legale si contractuale in vigoare, apreciem ca aveti posibilitatea contestarii in instanta si chemarii in judecata a angajatorului in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune (de la data concedierii dvs.), in conditiile art. 268 alin. (1) lit.e) din Codul muncii, republicat.
In situatia in care veti fi concediata disciplinar pentru absente nemotivate de la locul de munca, nu aveti dreptul la plati compensatorii si nici alte drepturi de care beneficiaza salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana salariatului (cum ar fi de exemplu: indemnizatie de somaj).
Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro