Compensarea diferentei dintre salariu si indemnizatia de maternitate. Contributii. Declaratii

04 Noiembrie 2010
04 Noiembrie 2010
OUG 158/2005CASFNUASS
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Irina Dumitrescu, valabil la 03-Nov-2010

Intrebare: Conform art. 66 alin. (1) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 in cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada (min 6 sapatmani), diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.

Sa presupunem ca salariata are un salariu brut de 2.000 Ron , daca facem calculul unui concediu medical pe cod 08 , vedem ca pt 21 zile lucratoare indemnizatia concediului va fi de 1.700 Ron. Suma ce va fi suportata din fondul de salariu conform art 66 este de 300 Ron ? Pentru cei 300 Ron trebuie sa retinem contributie pensii , somaj , sanatate ?Avand in vedere ca salariata o sa apara in concediu toata luna cum se face declaratia de pensii ? Programul de pensii daca o persoana apare o luna intreaga in medical , retine automat 10.5 % din salariul minim, atunci cum retinem CAS pt cei 300 Ron?

Aceasi problema apare si la somaj , daca salariata are 168 ore (21 zile) suspendate si nu i se retine somaj, cum retinem somaj pentru cei 300 Ron ?

Pune si tu o intrebare si primeste un Raspuns

Pentru Detalii CLICK AICI

Raspuns: In conformitate cu prevederile art. 66 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006, in cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul. Perioada pe durata careia sa acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani. Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.

Asadar, salariata care se afla in concediu de maternitate are dreptul sa primeasca diferenta dintre salariul de baza si indemnizatia de maternitate. Diferenta se calculeaza intre indemnizatia bruta stabilita conform art. 25 alin. (1) si art. 10 al O.U.G. nr. 158/2005 si salariul de baza brut. Banii care se cuvin in compensare de la 85% pana la nivelul salariului brut se suporta din fondul de salarii. Aceasta suma compensatorie suporta toate contributiile aferente salariilor.

In exemplul prezentat, pentru cei 300 de RON se vor calcula si retine impozit pe venit si toate contributiile aferente salariilor.

In declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat, in Anexa 1.1 suma acordata, reprezentand diferenta dintre salariul de baza si indemnizatia de maternitate, se va inscrie in Campul „Total venit brut realizat de asigurat in conditii normale”. Programul va emite o atentionare asupra faptului ca s-au declarat venituri in conditii normale iar zilele lucrate in conditii normale sunt „0” insa va permite salvarea datelor si generarea fisierelor.

Numarul de zile pentru care se calculeaza CAS conform OUG 158/2005 art. 45 se vor inscrie in rubrica corespunzatoare iar programul va prelua automat suma de 600 RON la baza de calcul a contributiei aferenta drepturilor suportate din bugetul FNUASS.

Declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj nu permite completarea bazei de calcul daca nu exista ore lucrate.

Cu toate acestea, subzista obligatia angajatorului de a acorda compensatia asupra careia se datoreaza si contributia la sistemul asigurarilor pentru somaj.
Punctul de vedere al reprezentantilor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca este de a declara sumele reprezentand diferenta dintre salariul de baza si indemnizatia de maternitate inscriind -1 ora- in campul „Nr. ore lucrate”.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]