Va informam ca beneficiile care se calculeaza in raport cu Indicatorul Social de Referinta (ISR) se majoreaza odata cu cresterea acestui indicator cu rata medie anuala a inflatiei din 2023 la 1 martie 2024.
Prestatiile care se majoreaza:
Prima de insertie - de trei ori valoarea ISR;
Subventia pentru angajatorii care incadreaza tineri cu risc de marginalizare sociala - nu mai mult de patru ori valoarea ISR;
Stimulentul lunar pentru angajatorii care incadreaza in munca elevi si studenti pe perioada vacantelor - 50% din valoarea ISR;
Valoarea indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului - pragul minim al acesteia creste la 1.651 de lei (de la 1.496 de lei);
Alocatia lunara de plasament creste de la 1.082 de lei la 1.194 de lei;
Valoarea minima a indemnizatiei lunare de acomodare, in cazul adoptiei unui copil, creste la 2.245 de lei, iar valoarea indemnizatiei de sprijin la 793 de lei.
Indemnizatia de somaj pentru absolventi - se acorda timp de 6 luni si este 50% din ISR;
Indemnizatia de somaj: Valoarea ISR pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an; Valoarea ISR, la care se adauga o suma calculata prin aplicarea unei cote procentuale in functie de stagiul de cotizare;
Indemnizatiile pentru persoanele cu dizabilitati:
Pentru persoanele incadrate cu ”handicap grav”, cuantumul total creste de la 599 de lei la 662 de lei;
Pentru persoanele incadrate cu ”handicap accentuat”, cuantumul total creste de la 449 de lei la 496 de lei;
Pentru persoanele cu dizabilitati incadrate in gradul „handicap mediu”, bugetul complementar creste de la 72 la 80 de lei.
Venitul Minim de Incluziune - Prin exceptie, in anul 2024 VMI se indexeaza de doua ori: odata la 1 ianuarie cu rata inflatiei pe anul 2022, si odata in martie cu rata inflatiei pe anul 2023. Astfel, venitul net lunar pana la care se acorda componentele sale creste de la 313 lei la 346 lei, de la 456 lei la 504 lei in cazul persoanei varstnice 65+, iar pentru componenta de ajutor pentru familia cu copii pragul creste de la 795 lei la 879 lei.
ISR se actualizeaza, din oficiu, in fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuala a inflatiei din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de INS.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<